« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
IDEALAN JELOVNIK

Voćem i povrćem do vitke linije

Ako želite mršaviti zdravo, odaberite dijetu u kojoj će naglasak biti na voću i povrću koje sadrži hranjive tvari nužne za zdravlje vašeg organizma

(Wikipedia)
Više o

dijeta

,

zdravlje

,

kalorije

,

voće

,

mršavljenje

,

povrće

Povrće sadrži malu količinu energije jer se uglavnom sastoji od vode (75 do 95 posto) i nije prekalorično, pa je zbog toga idealan dio jelovnika ako želite smršaviti. Osim toga, sadrži i mnoštvo vlakana, vitamina i minerala, a i dovoljno će vas zasititi.

Stručnjaci napominju da je i količina jela važan faktor. Naime, pun tanjur će vam odmah dati osjećaj sitnosti, a prednost povrća je da njime zbilja možete napuniti tanjur zbog niske energetske vrijednosti.

Dobri su svi oblici povrća - svježe, smrznuto, konzervirano ili sušeno. Samo morate paziti da iz povrća ne napravite kaloričnu bombu tako što ćete mu dodati masne umake ili ćete ga pržiti na velikoj količini masti.

Ako navečer dobijete napadaj gladi, najbolje je posegnuti za povrćem ili voćem.

Kao i povrće, voće sadrži mnogo hranjivih tvari koje su potrebne kako bi vaš organizam funkcionirao na zdrav način. Ipak, imajte na umu da je energetska vrijednost voća viša od energetske vrijednosti povrća jer je voće slađe.

Zato se ne preporuča biti na dijeti koju čini uglavnom voće. Morate ga više pojesti kako biste se najeli, a kao posljedica visoke razine šećera u krvi dolazi do oscilacije razine šećera u krvi, što pak može dovesti do osjećaja gladi ubrzo nakon obroka. Osim toga, ako jedete većinom voće, organizam neće dobivati ostale hranjive tvari koje se u njemu ne nalaze.

Zbog toga se, ako ste na dijeti, preporuča pojesti najviše dva komada voća dnevno. Budite oprezni i sa sušenim voćem. Zdravo je, ali sadrži više kalorija. Što se tiče kompota, džemova i marmelada, birajte one s manjom količinom šećera ili one s nekaloričnim sladilima.

27.01.2010. 12:31:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh