« Žene
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
ESTETIKA ILI ZDRAVLJE?

Visoke pete mogu trajno promijeniti način na koji hodate

Neke žene ne mogu zamisliti život bez visokih potpetica, dok druge preklinju dan kada su "štikle" izmišljene, a njihova mržnja je opravdana jer cipele s petom mogu trajno ošteti mišiće nogu

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

štikle

,

ozlijeda stopala

,

potpetice

,

hodanje

,

mišići

,

visoke pete

,

upala tetiva

Iako su mnoge žene svjesne da visoke pete nisu baš previše udobne, ni stabilne, ni čak praktične cipele i dalje ustraju u njihovom nošenju, bilo iz nužnosti ili čiste estetike.

No, novo, opsežno istraživanje pokazalo je da nošenje potpetica od 7 do 10 centimetara može promijeniti način na koji žene hodaju jer poza u kojoj se nalazi stopalo povećava rizik od trajnog oštećenja tetiva i nožnih mišića.

Australski znanstvenici su proveli istraživanje tako da su usporedili hod žena koje se ne izuvaju iz cipela na petu s kontroliranom skupinom djevojaka koje zaziru od "štikli".

Istraživanje je provedeno na Sveučilištu Griffith i to na način da su djevojke morale hodati podlogom obloženom senzorima koji su pratili pritisak svake noge na tlo i kretnje kako mišića tako i zglobova. Znanstvenici su otkrili da žene koje 40 sati tjedno provedu u cipelama s visokim petama imaju prilagođeni stil hodanja, odnosno bose hodaju kao da nose štikle.

Djevojke koje nose cipele s ravnom potplatom imaju duže korake u kojima tetive obavljaju najviše posla, a takav stil ne napreže mišiće listova. S druge strane, žene koje vode život "na visokoj nozi" imale su kratke, agresivne korake koji pretjerano opterećuju listove, a tetive se skoro uopće ne upotrebljavaju.

Znanstvenici kažu kako nošenje peta samo dvije godine povećava rizik od ozljeda mišića, tetiva i zglobova. Stručnjaci stoga preporučaju ženama da pokušaju što manje nositi cipele s petom, maksimalno dva puta tjednom, no ako moraju hodati u "štiklama" da u slobodno vrijeme izvode vježbe koje će opterećuju tetive. 

27.01.2012. 13:12:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh