« Žene
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
PREHRANA

Djeca koju mame ganjaju sa žlicama prosječno su teža od vršnjaka

Ako spadate u mame koje uvijek imaju bar dva obroka za dijete pri ruci i stalno ga nutkate, najvjerojatnije ćete uspjeti

Ako malca ganjate hranom, natući ćete mu/joj kile
Ako malca ganjate hranom, natući ćete mu/joj kile (FreeDigitalPhotos)
Više o

prehrana djece

,

dječja hrana

,

izbirljivost

,

kako nahraniti dijete

Djeca majki koje su prilikom hranjenja 'upornije' u pokušaju da dijete pojede više hrane do svoje treće godine života imaju nešto veću prosječnu tjelesnu težinu od vršnjaka, pokazalo je američko istraživanje.

Znanstvenici kažu da njihovo istraživanje ukazuje na to da takvi roditelji na kraju uspiju nadjačati unutarnje signale kojima djeci vlastiti mozak poručuje da su siti i da trebaju prestati jesti te su takva djeca na skali indeksa tjelesne mase imala prosječno veće vrijednosti, primjerice dok je kontrolna skupina bila na 50. percentili takva su djeca bila na 57. percentili.

Djeca u prvim godinama života notorno su izbirljiva u pogledu hrane i roditelji često brinu da njihovo dijete možda ne jede dovoljno, kaže Julie Lumeng sa Sveučilišta Michigan iz Ann Arbora koja je vodila istrživanje.

"Njihovo dijete ne želi jesti no roditelji ipak kažu: hajde dušo, jedi, jedi, jedi", kaže Lumeng koja poručuje roditeljima da daju djeci zdravu hranu i omoguće im da sami odrede koliko će u jednom obroku pojesti.

"Djeca će zapravo pojesti odgovarajuću količinu. Često, djeca roditelja koji se brinu oko toga imaju sasvim normalnu težinu".

Dok su se ranija istraživanja oslanjala na podatke o hranjenju prikupljene razgovorima s roditeljima u ovom su znanstvenici snimali ponašanje više od 1.200 majki tijekom hranjenja djeteta u dobi od 15 mjeseci, dvije i tri godine.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Clinical Nutrition pokazalo je da su djeca majki koje su bile najnametljivije tijekom hranjenja bila najteža. Pri tom su znanstvenici isključili faktore poput primanja ili rase.

Istraživanje ipak nije razjasnilo da li roditeljsko navaljivanje izravno vodi u višak tjelesne težine. Veći broj ranijih istraživanja već je ukazao na vezu opsesivnijeg ponašanja roditelja tijekom hranjena s povećanim rizicima djece prema debljanju.

 

 

03.02.2012. 17:29:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh