Znanost
TMNT

Proljetni praznici u Tehničkom muzeju

objavljeno prije 2 godine

Program: 19., 20. i 23. travnja 2022., utorak, srijeda i subota, od 10 do 12 sati Upoznajmo naš postav! Letim, vozim, učim...Cilj radionica je upoznavanje javnosti, prvenstveno mlađih… više »

OPA!

ESA prekinula suradnju s Rusijom oko leta na Mjesec

objavljeno prije 2 godine

"Kao i za misiju ExoMars, ruska agresija na Ukrajinu i sankcije koje su uslijedile, onemogućuju ESA-i realizaciju predviđene suradnje i planova u segmentu istraživanja Mjeseca", objavljeno je… više »

COOL

Hubble otkrio do sada najudaljeniju zvijezdu

objavljeno prije 2 godine

Novootkrivena zvijezda, nazvana "Earendel", toliko je daleko da je njezinoj svjetlosti trebalo 12,9 milijardi godina da stigne do Zemlje iz vremena kad je svemir bio sedam posto njegove… više »

COOL

Mikroorganizmi istražuju starenje

objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec

Kako se zajednice mikroorganizama prilagođavaju različitim sezonskim promjenama te kako to utječe na regulaciju hranjivih tvari, stabilnost i starenje ekosustava obalnih slatkovodnih jezera,… više »

WOW!

Ispod Notre Damea otkriven olovni sarkofag

objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec

Arheolozi su ispod današnje razine poda katedrale Notre Dame otkrili olovni sarkofag i oslikane fragmente pregrade koja odvaja oltarni dio od crkvene lađe, a otkriće nudi novi uvid u… više »

WTF?!

Hoće li se ISS srušiti na Zemlju?

objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec

U poruci objavljenoj u subotu na Telegramu, šef Roscosmosa Dmitrij Rogozin ocijenio je da bi sankcije mogle ugroziti ruski segment postaje koji održava ISS u orbiti oko… više »

COOL

Venturi Astrolab predstavio mjesečev rover nove generacije

objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec

Tvrtka Venturi Astrolab koju je osnovao veteran robotike svemirskih letova objavila je fotografije i video koji prikazuju vozilo za fleksibilnu logistiku i istraživanje (FLEX) kako se vozi… više »

MENSA

Hrvatska Mensa slavi 25. godina postojanja

objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec

Mensa je prvenstveno mjesto za upoznavanje i druženje članova na nacionalnoj i međunarodnoj razini, te nudi svojim članovima raspon određenih pogodnosti koje se mogu pronaći na službenim… više »

UPS! ;)

Dio rakete SpaceX past će na Mjesec u ožujku

objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca

Znanstvenici pomno prate putanju druge faze Falcona 9, rekao je glasnogovornik NASA-e za dpa u četvrtak. Raketa je izvorno poletjela s Cape Canaverala 2015. noseći opservatorij Deep Space… više »

WOW!

Čudesno otkriće u Mliječnoj stazi

objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca

Nebo nas nikad ne može iznenaditi - uvijek se pojavi nešto novo, što nismo vidjeli nikad i nemamo pojma o čemu se radi... Upravo smo našli nešto izuzentno… više »

SJAJNO!

James Webb stigao na svoje odredište

objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca

Točno mjesec dana nakon što je lansiran iz Francuske Gvajane, teleskop James Webb je odradio posljednje manevre kako bi se stacionirao u solarnoj orbiti na položaju poznatom kao… više »

SATELITI

Ulaže se u satelite

objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca

Samo u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca ulaganja u infrastrukturu u svemiru dosegnula su čak 4,3 milijarde dolara, također najviše u povijesti razvoja takvih… više »

ZANIMLJIVO

'Moždana magla' je posljedica dugog covida

objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca

'Moždana magla' koju su neki pacijenti prijavili kao posljedicu dugog covida pokazuje golemu sličnost sa stanjem u medicini poznatim kao 'kemo mozak', pojmom koji se koristi da bi… više »

CEKATE

Otkriven dosad najveći fosil ihtiosaura

objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca

Zaposlenik rezervata prirode Joe Avis isprva je pomislio da su on i kolege otkrili ostatke dinosaura, no nakon daljnjeg iskopavanja uočili su čeljusnu kost. Tim paleontologa… više »

WOW!

Teleskop James Webb razvio štitnike protiv Sunca

objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca

"Svih pet slojeva štitnika protiv sunca u potpunosti je zategnuto", objavio je spiker u kontrolnom centru zvjezdarnice u Baltimoreu u prijenosu uživo, uz odobravanje i… više »

skrolaj na vrh