« Znanost
objavljeno prije 1 godinu i 6 mjeseci
COOL

Najstariji fosil ljudskog pretka?

Fragment čeljusti otkriven prošlog mjeseca na sjeveru Španjolske mogao bi biti najstariji fosil ljudskog pretka dosad pronađen u Europi

Je li izgledao ovako nekako?
Je li izgledao ovako nekako? (Arhiva)
Više o

fosili

,

ljudski preci

,

čeljust

Znanstvenici su rekli da je fosil pronađen na arheološkom nalazištu 30. lipnja u gorju Atapuerca na sjeveru Španjolske star oko 1.4 milijuna godina.

Dosad je najstariji fosil hominida, izumrlih primata s ljudskim obilježjima, bila čeljust pronađena na istom mjestu 2007. godine, za koju je procijenjeno da je stara 1.2 milijuna godina.

Atapuerca sadrži jednu od najbogatijih zbirki predmeta iz ljudske prapovijesti u Europi.

- Istraživači će sada morati "dovršiti" prvu procjenu starosti fragmenta čeljusti koristeći znanstvene tehnike datiranja, rekao je na tiskovnoj konferenciji paleoantropolog Jose-Maria Bermudez de Castro, jedan od voditelja istraživačkog projekta Atapuerca.

No, budući da je fragment čeljusti pronađen otprilike dva metra ispod sloja zemlje gdje je 2007. pronađena čeljust, "logično je i racionalno misliti da je stariji", dodao je.

Znanstveno datiranje fragmenta čeljusti će obaviti Nacionalni centar za istraživanje ljudske evolucije u Burgosu, gradu udaljenom otprilike 10 kilometara od Atapuerce.

- Postupak bi trebao trajati između šest i osam mjeseci, rekao je Bermudez de Castro.

Analiza mi mogla pomoći odgonetnuti kojoj vrsti hominida fragment čeljusti pripada i pomoći bolje razumjeti evoluciju ljudskih bića na europskom kontinentu.

Znanstvenici dosad nisu mogli sa sigurnošću odrediti kojoj je vrsti pripadala čeljust otkrivena 2007.

Fosil bi mogao odgovarati vrsti zvanoj homo antecessor, otkrivenoj 1990-ih.

Zaklada Atapuerca, koja upravlja nalazištem, je u izjavi rekla da je "vrlo vjerojatno" da fragment čeljusti "pripada jednoj od prvih populacija koje su kolonizirale Europu".

Arheološko nalazište Atapuerca je 2000. godine uključeno na UNESCO-v popis svjetske baštine, što joj je omogućilo pristup financiranju Ujedinjenih naroda.

Sadrži tisuće fosila hominida i njihovih alata, uključujući i kremen star 1.4 milijuna godina pronađen 2013. 

25.09.2022. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh