Znanost
VIZUALNI IDENTITET

Krist, Che i boca Coca-Cole najprepoznatljivije ikone

objavljeno prije 7 godina

Isus Krist, kubanski revolucionar Che Guevara i boca Coca-Cole nalaze se među 11 najprepoznatljivijih slika koje su s vremenom postale ikone, smatra pisac i profesor s Oxforda Martin Kemp,… više »

DRAKONIDI

Večeras pogledajte meteorsku oluju

objavljeno prije 7 godina

Suze svetog Lovre u kolovozu obično privlače poglede na noćno nebo, a svi veselo u sebi zamišljaju želje koje bi im se trebale ispuniti. Jesen ima svoju meteorsku kišu… više »

SVEMIR

Nova saznanja o Merkuru i Veneri

objavljeno prije 7 godina

NASA je objavila da šest mjeseci prikupljanja podataka sonde Messenger u orbiti oko Merkura pokazuje da je ovaj majušni planet mnogo zanimljiviji i, na izvjestan način, mnogo… više »

ŽEDNA ZEMLJA

Kometi su u prošlosti bili izvor vode na Zemlji

objavljeno prije 7 godina

Astronomi su pronašli prvi komet koji sadrži vodu nalik oceanskoj, što snažno podupire teoriju da su svemirska tijela bili značajan izvor vode za "žednu" Zemlju u prvim fazama… više »

GENETSKI INŽENJERING

Hoćemo li uskoro moći proizvoditi rezervne dijelove ljudskog tijela?

objavljeno prije 7 godina

Istraživači iz SAD-a objavili su kako su postigli da embrionalne matične stanice rastu u neoplođenim ljudskim jajnim stanicama, što je veliki korak prema potencijalnoj budućoj… više »

NOBEL

Nobelova nagrada za kemiju otišla fizičaru

objavljeno prije 7 godina

Do 1982. među znanstvenicima je vladalo uvjerenje da struktura kristala može biti samo periodična. To znači, da se raspored atoma u kristalu ponavlja - u sve tri prostorne dimenzije. Odnosno… više »

NAGRADA ZA DOSTIGNUĆA

Dodijeljena Nobelova nagrada za fiziku

objavljeno prije 7 godina

Američki znanstvenici Saul Perlmutter, Brian Schmidt i Adam Riess dobili su Nobelovu nagradu za fiziku za 2011., priopćio je u utorak Nobelov odbor, javlja Hina. Polovinu nagrade dobio je… više »

IZUZETAN NAPREDAK

Zbog otkrića u imunologiji trojica dobila Nobelovu nagradu za medicinu

objavljeno prije 7 godina

Nobelova nagrada za medicinu za 2011. godinu dodijeljena je Amerikancu Bruceu Beutleru, Luksemburžaninu Julesu Hoffmannu i Kanađaninu Ralphu Steinmanu za njihovo istraživanje djelovanja… više »

INST 2011

Hrvatski inovatori osvojili 15 odličja na međunarodnoj izložbi

objavljeno prije 7 godina

Na upravo završenoj 7. međunarodnoj izložbi inovacija i tehnologija INST 2011. održanoj u Taipeiju na Tajvanu hrvatski inovatori su u ovogodišnjem nastupu osvojili 15 odličja:… više »

FERMILAB

SAD ugasile Tevatron

objavljeno prije 7 godina

Petak je obilježilo gašenje Tevatrona, Fermilabovog ubrzivača čestica kraj Batavije u državi Illinois izgrađenog 1983. godine. Veliki podzemni prsten duljine 6,28 kilometara služio je… više »

ARMAGEDDON

Mirno spavajte - Zemlji prijeti puno manje asteroida nego se mislilo

objavljeno prije 7 godina

Ukoliko vam broj asteroida koji u bližoj ili daljoj budućnosti predstavljaju potencijalnu opasnost za naš planet noćima ne da spavati, imamo odlične vijesti za vas. Ako je vjerovati… više »

OBNOVLJIV IZVOR ENERGIJE

Znanstvenici stvorili umjetni list

objavljeno prije 7 godina

Američki znanstvenici proizveli su umjetni list kadar da sunčevu svjetlost izravno pretvara u energiju koja se može pohraniti i poslije koristiti, po radovima objavljenim u četvrtak. Taj list… više »

ISTRAŽIVANJE

Evolucijski paradoks: Besmrtni će ljudi značiti i kraj naše vrste

objavljeno prije 7 godina

Starenje i smrt obično su nešto na što ljudi, unatoč tomu što se većina bez problema miri s tim neminovnim činjenicama, uglavnom ne gledaju previše optimistično,… više »

TAJNE SVEMIRA

Znanstvenici CERN-a krenuli u istraživanje tajni antimaterije

objavljeno prije 7 godina

Zbog čega je i na koji način vidljivi svemir sačinjen od materije te odgovori na mnoga slična pitanja mogao bi donijeti jedan od najambicioznijih istraživačkih projekata u povijesti, pokrenut… više »

ŽUTI SUPERDIV

Otkrivena neobična zvijezda nazvana "Jaje na oko"

objavljeno prije 7 godina

Zbog intenzivne žute boje u zaobljenoj jezgri te bijelome omotaču, astronomi Europskog južnog opservatorija (ESO) nazvali su novootkrivenu zvijezdu „Jaje na oko", prenosi Hina. Zvijezda… više »

skrolaj na vrh