« Znanost
objavljeno prije 8 godina i 4 mjeseca
ZANIMLJIVO

Želite stvarno nešto naučiti? Probajte - stojećki!

Američko istraživanje pokazalo je da stojeći položaj pomaže pri učenju i pamćenju novih informacija, naročito kod mlađih osoba

Učiti treba - stojećki
Učiti treba - stojećki (Shutterstock)
Više o

učenje

,

pamćenje

,

sjedenje

,

stajanje

Učenje nam je svima zadavalo (a nekima još uvijek) muka, bez obzira kako mi to radili. No, sjedenje i ležanje dvije su najčešće korištene varijante, dok smo one koji su to radili hodajući gledali kao čudake.

Ipak, na kraju priče ispada da su upravi takvi bili u pravu, jer je američko istraživanje pokazalo da stojeći položaj pomaže pri učenju i pamćenju novih informacija, naročito kod mlađih osoba.

Nakon 28 tjedana upornog korištenja visokih stolova, registrirana su kognitivna poboljšanja i veliki pozitivni pomaci u pamćenju. Njihovo sjećanje bilo je bolje, informacije su koristili učinkovitije, posebno kada se radi o rješavanju matematičkih problema.

Tim stručnjaka smatra da bi ti rezultati mogli biti važni za škole i za stručnjake na polju zdravlja koji traže jednostavan i održiv način da poboljšaju tjelesno i psihičko zdravlje učenika.

Ipak, kažu da su potrebna šira istraživanja, na većem uzroku i kroz dulje vremensko razdoblje. Međutim, već i ovi zaključci vrlo su obećavajući, smatraju teksački stručnjaci.

17.01.2016. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh