« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
ZDRAVA PREHRANA

7 namirnica koje biste trebali jesti svaki dan

Želite živjeti dug i zdrav život? Nema problema. David Zinczenko, autor knjige "Ovo jedite, a ovo nemojte" sugerira koju hranu treba svakodnevno jesti kako biste to i postigli

Obavezni sadržaji u tanjuru
Obavezni sadržaji u tanjuru (Shutterstock)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

zdrava prehrana

,

namirnice

,

rajčica

,

špinat

1. Jogurt - pomaže jačanju vašeg imunološkog sustava i također pruža zaštitu od kancerogenih tvari. Neki jogurti sadrže probiotike, koji se bore protiv štetih bakterija u vašem tijelu. Možete ga konzumirati s voćem i medom, kao brzi zalogaj ili za doručak, a može poslužiti i za pripremu raznih umaka.

2. Rajčica - ovo povrće puno je antioksidansa likopena koji smanjuje rizik od raka pluća, prostate, mjehura i želuca. Možete ju jesti sirovu, na salatu ili kao umak.

3. Orah - sadrži više omega-3 masnih kiselina nego losos, te također protuupalnih polifenola nego crveno vino. Dobra zamjena su mu bademi ili kikiriki, a možete ga konzumirati u raznim vrstama salata, u integralnim keksima i slično.

4. Špinat - bogat je izvor omega-3 i folne kiseline koja pomaže reduciranju rizika od bolesti srca, udara i osteoporoze. Osim toga folna kiselina poboljšava dotok krvi u niže dijelove tijela, što može pomoći kod impotencije.

5. Zob - ova žitarica puna je vlaknastih tvari koje smanjuju rizik od bolesti srca. Možete ju konzumirati s mlijekom, kao zobenu kašu, u jogurtu ili salatama.

6. Mrkva - puna je karotenoida, velike skupine žutih, crvenih i narančastih pigmenata u prirodi prisutnih u listovima, plodovima i cvjetovima voća i povrća. Pomažu u borbi protiv raka i reduciranju rizika od raznih upala poput astme i artritisa.

7. Borovnica - o ovom voću ispjevani su već mnogi hvalospjevi, no nije na odmet ponoviti kako je borovnica izuzetno bogata antioksidansima koji pomažu u prevenciji od raka i dijabetesa, te poboljšavaju pamćenje i koncentraciju. Osim toga sadrži i vitamine A i C koji održavaju kardiovaskularno zdravlje.

18.05.2013. 13:42:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh