« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
omega-3

Što masnija riba to bolja

Dokazano je muškarci koji su dva ili tri puta mjesečno jeli punomasnu ribu imali 36 posto manji rizik od obolijevanja od opasne bolesti

Skušu jednom tjedno :)
Skušu jednom tjedno :) (Corbis)
Više o

Omega 3

,

zdrava prehrana

,

rak prostate

,

riba

,

masna riba

,

prehrambene navike

Riblje ulje iz masne ribe kao što je haringa, losos ili skuša sadrži visoko vrijedne tvari koje smanjuju rizik vrlo čestog raka kod muškaraca za gotovo 60%.

Stručnjaci su do zapanjujućeg podatka došli kliničkom studijom kojom je bilo podvrgnuto 446 bolesnih i 478 zdravih muškaraca. Pod povećalom su bile prehrambene navike ispitanika.

>> Zašto je riba toliko zdrava? >>

Dokazano je muškarci koji su dva ili tri puta mjesečno jeli punomasnu ribu imali 36 posto manji rizik od obolijevanja od opasne bolesti, dok je kod onih koji su istu ribu jeli makar jednom u tjednu taj postotak iznosio 57 posto. Isto tako, muškarci koji su u prehrani imali zastupljene morske plodove pokazali su visoku otpornost na rak prostate budući da su i morski plodovi izuzetno bogati omega-3 kiselinama.

>> Jedite ribu za jače kosti >>

'Omega-3 masne kiseline imaju razarajući učinak na COX-2 gene koji izazivaju upale žlijezda i glavni su pokretači raka prostate.

Tjedno jedan obrok lososa ili neke druge masne ribe može prepoloviti utjecaj fatalnog gena na prostatu' tvrdi profesor John Witte, vodeći autor istraživanja.

Znanstvenici su odlučili istražiti blagodati morskih plodova nakon što je uočeno kako su stanovnici hladnih priobalnih krajeva vrlo rijetko bolesni te se to povezalo s prehrambenim navikama.

>> Za zdravo i jako srce treba jesti ribu dva puta tjedno >>

Prvi su puta znanstvenici uočili povezanost masne ribe, koja obitava u najhladnijim vodama, i zdravstvenog stanja uočili kod Eskima. Naime, Eskimi od srčanih bolesti obolijevaju čak pet puta rjeđe od ostalih ljudi. A, osim za srce i prostatu omega-3 masne kiseline dokazano su blagotvorne protiv raka pluća i debelog crijeva te dijabetesa. (metro-portal)

22.07.2014. 13:53:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh