« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
MORSKA ILI RIJEČNA

Zašto je riba toliko zdrava?

Čak i masna riba je izuzetno zdrava za ljudski organizam, ali treba biti pažljiv pri odabiru ribe i načinu na koji ćete ju pripremiti

(Dreamstime)
Više o

zdravlje

,

Omega 3

,

riba

,

masne kiseline

Ribe sadrže veliku količinu važnih proteina, i to oko 20 posto. Ujedno se u njima nalaze saharidi, a masti u ribama ima vrlo malo. Osim toga, sadržaj riblje masti vrlo je koristan za ljudski organizam, dakle, čak i ako pojedete masnu ribu to vam neće štetiti, za razliku od, primjerice masne svinjetine.

Riba prije svega sadrži masne kiseline omega 3 koje pozitivno utječu na razinu kolesterola u krvi i odlična su prevencija za bolesti srca i krvnih žila. Osim toga, riblje meso je bogato vitaminima i mineralima.

Riba bi se na vašem jelovniku trebala naći barem jednom tjedno. Naravno, pripremljena na pravi, zdravi način, a to nikako nije riblji file pržen u velikoj količini ulja.

Nemasne ribe sadrže najviše dva poto masti, a to su prije svega ribe iz brzih tokova - pastrva, štuka ili smuđ. Srednje masne ribe sadrže od dva do deset posto masti, a među njima su, na primjer šaran ili tolstolobik (srebrni šaran). Masne ribe poput jegulje sadrže više od 10 posto masti.

Treba znati i odabrati dobru ribu. Birajte ih pažljivo i imajte na umu da su svježe ribe uvijek bolje od onih zamrznutih. Tuna je također dobra, ali ona u vlastitom soku - manje je kalorična nego ona u ulju.

25.01.2010. 09:10:31
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    ana
    04.02.2020. 16:26
    ne znate ništa
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh