Ekosfera
STVARNO?

I dupini mijenjaju ponašanje

objavljeno prije 1 godinu

Znanstvenici sa Sveučilišta Queensland u Australiji spominju da dobri dupini u zaljevu Moreton, blizu Brisbanea, uče jedni druge 'moliti' ribarske brodove za ribu. Negdje između 2017.… više »

UPS?

Koji kamioni ispadaju iz prometa?

objavljeno prije 1 godinu

Europska unija priprema strože ekološke standarde za nove kamione na europskom tržištu, a krajnji bi cilj bila nulta emisija CO2  do 2050. godine na… više »

EH, DA...

Fosilna goriva i dalje su broj jedan

objavljeno prije 1 godinu

Prošlu godinu obilježila su previranja na energetskim tržištima zbog ruske invazije na Ukrajinu, koja je u Europi i Aziji podigla cijene plina i ugljena na rekordne… više »

Sunce se oduvijek povezivalo s boljim raspoloženjem
UPS?

Znate li što je toplinska kupola?

objavljeno prije 1 godinu

Toplinske kupole povezuju se s kretanjima zračnih struja, odnosno brzih vjetrova visoko u atmosferi koji uglavnom pušu sa zapada prema istoku. U normalnim okolnostima zračne struje… više »

LOŠE...

Oceani su pogođeni četverostrukim udarom

objavljeno prije 1 godinu

Dok su izaslanici u Bonnu početkom lipnja pripremali godišnji skup o klimi u studenom, prosječna globalna temperatura površinskog zraka bila je nekoliko dana viša od 1,5… više »

UDOMI

21 godina edukativne kampanje „Obitelj na more, a pas na ulicu?!”

objavljeno prije 1 godinu

„Obitelj na more, a pas na ulicu?!" najdugovječnija je kampanja udruge Prijatelji životinja, koja svake godine upozorava na važnost nenapuštanja životinja pred godišnje… više »

BRAVO

Videom zaokruzili kampanju o mlijeku

objavljeno prije 1 godinu

Svojom kampanjom simboličnog imena „Traži se kraljica" Prijatelji životinja nastoje upoznati potrošače s brutalnom istinom mliječne industrije. Kako navode, neosporno je da svaka… više »

STRAVA!

Silovanje mačke nije "dječja igra"

objavljeno prije 1 godinu

Udruga Prijatelji životinja najoštrije osuđuje brutalno silovanje, a potom i ubijanje bespomoćne mačke, koje su počinila maloljetna djeca u romskom naselju Međimurske županije!… više »

UPS?

Zemlju bi mogao zahvatiti nepovratni kaos

objavljeno prije 1 godinu

Koristeći se teorijom osmišljenom da bude model za takozvanu hipervodljivost (eng. hyperconductivity), tim fizičara pod vodstvom Alexa Bernadinija sa sveučilišta Porto… više »

EH, DA...

Zašto se Atlantik toliko zagrijava?

objavljeno prije 1 godinu

Sjeverni Atlantik se zagrijava svakog ljeta - to je jasno. Ali zagrijavanje oceana nikada nije bilo tako snažno od početka satelitskih mjerenja: 11. lipnja prosječna vrijednost iznosila je… više »

UPS!

Himalaja se topi... nevjerojatnom brzinom

objavljeno prije 1 godinu

Himalaja je, prvenstveno, izvor vode, no, glečeri u toj regiji bi do 2100. mogli izgubiti 75 do čak 80 posto volumena zbog globalnog zatopljenja, kaže se u izvješću. Oko 2010.… više »

EH, DA...

Najčešći razlozi šumskih požara

objavljeno prije 1 godinu

Ukratko, čovjek i njegov nemar glavni uzrok čak 90 posto požara pa Hrvatske šume kampanjom žele osvijestiti građane i turiste o njihovoj ulozi u očuvanju prirode, imovine i… više »

PROBLEMI

Suše i strah od požara u Danskoj

objavljeno prije 1 godinu

Čak je i sjeverna Europa, poznata po blagoj klimi, iskusila atipično suho proljeće i rano ljeto, a stručnjaci upozoravaju na visok rizik od šumskih požara poput onih koji su poharali… više »

DJELUJMO!

Zaštitimo oceane od gubitka kisika

objavljeno prije 1 godinu

Smanjenje emisije stakleničkih plinova, ograničavanje unosa hranjivih tvari i organskog otpada, smanjenje faktora stresa i povećanje zaštite morskih ekosustava će pomoći smanjiti… više »

WWF ADRIA

Leš medvjeda u središtu Zagreba za spas prirode

objavljeno prije 1 godinu

Performansom u središtu Zagreba predstavnici WWF-a, svjetske organizacije za zaštitu prirode, upozorili su na velik problem zločina protiv prirode. Krivolov, trovanje,… više »

skrolaj na vrh