Ekosfera nema prethodne stranice
ZANIMLJIVO

Tko ima korist od (pre)skupog kakaovca?

objavljeno prije 5 sati i 24 minute

Svjetska cijena kakaovca se godinama vrtjela negdje oko 2.500 dolara, ali već prošle jeseni je počela rasti. No to još nije bilo ništa u usporedbi s ovom godinom:… više »

KATASTROFA

Produljenje odobrenja za koćarenje tragedija je za Jadran

objavljeno prije 20 sati i 54 minute

Svjetski dan za okončanje ribolova obilježava se zadnju subotu u ožujku radi edukacije o razornim učincima ribolova na zdravlje planeta i konačnog cilja - zabrane ribolova svuda u svijetu! No… više »

COOL

Hrvatska ima 95% prirodnih šuma

objavljeno prije 4 dana i 2 sata

Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u Hrvatskoj iznosi 2.759.039 hektara, što čini 49,3 posto kopnene površine države. Od toga je 2.097.318… više »

EHHH...

Samo sedam zemalja u svijetu ima čisti zrak

objavljeno prije 4 dana i 5 sati

Od 134 zemlje i regije obuhvaćene izvješćem, samo njih sedam - Australija, Estonija, Finska, karipska Grenada, Island, Mauricijus i Novi Zeland ispunjavaju ograničenja o… više »

ZNATE LI?

Što je zapravo pasivna kuća?

objavljeno prije 5 dana

Kad već ne živimo u tropskim regijama, jasno je da naše kuće, radionice i urede tijekom hladnih dana moramo - grijati. A to se uglavnom događa uz pomoć fosilnih izvora energije, poput… više »

HMMM...

Povratne naknade za limenke i plastiku - pogrešna stvar?!

objavljeno prije 5 dana i 5 sati

EU ima za cilj postati broj jedan u borbi protiv zagađenja plastikom. Ovaj su mjesec najavljene mjere vezane uz ambalažni otpad te bi se do 2035. trebala postići 100 postotna stopa… više »

WWF ADRIA

Ugasite svjetla u 20.30!

objavljeno prije 5 dana i 18 sati

Svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF poziva građane da se u subotu, 23. ožujka, u 20:30 sati odazovu globalnoj akciji „Sat za planet Zemlju" i ugase svjetla kako bi… više »

EH, DA...

Porasla globalna razina mora

objavljeno prije 5 dana i 21 sat

Analiza koju je provela NASA temelji se na više od 30 godina satelitskih promatranja, s početnim lansiranjem satelita 1992., a posljednjim 2020. Sve u svemu, razine mora porasle su za… više »

Plastični otpad
KATASTROFA

Koliko je plastike oko nas?

objavljeno prije 6 dana

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) prethodno je identificirao oko 13.000 kemikalija u plastici, no tim europskih znanstvenika pronašao je više od… više »

UDOMLJAVANJE

Današnje Udomljavanje je fora posvećeno neželjenim šapicama

objavljeno prije 6 dana i 5 sati

Akcija „Udomljavanje je fora", naziva „Neželjene šapice", održat će se u subotu 23. ožujka 2024. od 10 do 14 sati na zagrebačkome Trgu bana Jelačića. Na edukativnom… više »

NARAVNO

Greenpeace se boji za Krško

objavljeno prije 6 dana i 23 sata

Na konferenciji održanoj 18. ožujka 'Energetski put u održivu budućnost' ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan otvoreno je podržao nuklearnu energiju kao opciju u zelenoj… više »

ZANIMLJIVO

Sitni ali bitni - virusima protiv stakleničkih plinova

objavljeno prije 7 dana i 2 sata

U novom istraživanju koje redefinira naše razumijevanje utjecaja virusa na okoliš, međunarodni tim istraživača, uključujući znanstvenike s Instituta Ruđer Bošković (IRB),… više »

SAVJETI

Jučer je bio Svjetski dan šuma

objavljeno prije 7 dana i 5 sati

Ukupna površina šuma i šumskih zemljišta u Hrvatskoj iznosi 2.759.039 hektara, što čini 49,3 posto kopnene površine države. Od toga je 2.097.318… više »

STVARNO?

Hrvatska firma radi za svijet

objavljeno prije 10 dana i 5 sati

Hrvatski Q radi na razvoju nove platforme za WaterBear, streaming rješenju nalik Netflixu koje korisnicima omogućuje besplatno uživanje u dokumentarnim filmovima posvećenima… više »

WWF

Poziv sve gradove i mjesta da se uključe u akciju Sat za planet Zemlju

objavljeno prije 11 dana i 1 sat

U subotu, 23. ožujka u 20:30 sati po lokalnom vremenu, Sat za planet Zemlju, jedna od najvećih svjetskih inicijativa za očuvanje prirode i okoliša, ponovno će okupiti ljude… više »

skrolaj na vrh