« Clubbing
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PERFORMERSKA GRUPA

Večer s grupom Borghesia u Močvari

Starijoj generaciji ovaj je projekt prilika za sjećanje na stara revolucionarna vremena kad je pobuna bila moguća, smislena i s razlogom

(Močvara)
Više o

zagreb-info

,

klub Močvara

,

Borghesia

,

20. stoljeće - izabrani radovi

,

Aldo Ivančić

Promocija dvostrukog albuma "20. stoljeće - izabrani radovi" uz izložbu fotogafija, projekcije video radova, razgovor članova benda s filozofom Nikolai Jeffsom i poslasticom na kraju - elektro plesaonom Alda Ivančića održat će se u Močvari u srijedu 24.03. u 20 sati.

Sadržajnu i kadrovsku predpovijest glazbene grupe Borghesia nalazimo u kazalištu FV-112/15 i disku FV koji su prošle godine (uključujući i rad Borghesie - inače svi rodom iz Pule!) bili pregledno predstavljeni u Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani, što je bila i pobuda da se Založba FV odlučila za ovaj projekt i time dala prilog očuvanju povijesne memorije o glazbenoj sceni na prostorima nekadašnje Jugoslavije.

Pojava glazbeno/performerske grupe Borghesia 1983. godine je jedan od centralnih događaja na slovenskoj altrenativno/subkulturnoj sceni osamdesetih. Ikonografija nabijena tvrdom erotikom i političkim konotacijama tematizirala je užitak na kojem se inzistira neovisno od njegove cijene (Žižek bi rekao nagon smrti) te je unijela nov vjetar u tadašnje umjetničke pokrete.

S druge strane grupa je unijela u umjetničku scenu kreativnu i subverzivnu upotrebu modernih tehnologija (videa, kompjutersko programiranje glazbe, upotreba sintetiziranih i sempliranih zvukova i glazbenih sekvenca...) u trenutku kada je to bila domena mainstream glazbene produkcije.

Album "20. stoljeće - izabrani radovi" je svakako odlična prilika da se mlađa generacija upozna sa svojim glazbenim korijenima i scenom koja je svojim djelovanjem opasno sudjelovala u stvaranju svijesti o nužnosti mijenjanja tadašnjeg nesnosnog političkog sistema i prije svega tražila individualne i/ili kolektivne strategije opstanka u "poludjelom svijetu" (ploča "Resistance" i 1988. godine je bila direktna kritika "poludjelih" nacionalnih osjećaja u bivšoj Jugoslaviji).

Starijoj generaciji ovaj je projekt prilika za sjećanje na stara revolucionarna vremena kad je pobuna bila moguća, smislena i s razlogom. Glavni elektroničar benda Aldo Ivančić poslije Borghesie surađuje s Bast Kolektivom (nastupili su i u Močvari), Strojmachine (ex The Stroj), producirao je oko 70 albuma i napravio mnogo glazbe za plesne predstave, filmove i preformanse.

 

23.03.2010. 14:39:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh