« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
PREVELIKI PRITISAK

Uspravno sjedenje loše je za leđa?

Uspravno sjedenje nije najbolja pozicija za osobe koje radno vrijeme provode u uredu, sugerira nova studija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (BBC)
Više o

bol

,

uspravno sjedenje

,

leđa

,

kičma

Škotski i kanadski znanstvenici upotrijebili su novu formu magnetske rezonance kako bi dokazali da takvo sjedenje stavlja nepotreban pritisak na kičmu. Kako tvrde, najbolja pozicija sjedenja jest pod kutem od 135 stupnjeva.

22 volontera koji nisu imali problema s leđima skenirani su pomoću MRI stroja koji omogućuje pacijentima slobodu pokreta, tako da su tijekom testiranja mogli sjediti ili stajati. Tradicionalni skeneri zahtijevaju da pacijent leži što može zamaskirati uzroke boli.

>> Kako sjedenje ispred kompjutera uništava vaše tijelo

U ovoj studiji pacijenti su testirali tri različite pozicije sjedenja: pognuto sjedenje, u kojem je tijelo nagnuto prema naprijed, uspravno sjedenje pod kutem od 90 stupnjeva, te opušteno sjedenje, gdje je tijelo nagnuto unatrag pod kutem 135 stupnjeva.

Istraživači su izmjerili kutove nagiba kičme i pokrete u različitim pozicijama. Gibanje kičmenog diska događa se kada na kičmu djeluje nekakav pritisak, što uzrokuje samo pomicanje diska. Otkriveno je da je ovaj scenarij najučestaliji prilikom sjedenja pod kutem od 90 stupnjeva ili pozicije koju nazivamo uspravnom. Najmanji pritisak bio je kod položaja na 135 stupnjeva, što sugerira da ova pozicija najviše opušta pa se i preporuča sjedenje na ovaj način.

28.06.2010. 10:40:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    28.06.2010. 11:07
    da, a prastara studija iz ergonomije opet kaže da u savršenom položaju od 135 stupnjeva lako zaspite na radnom mjestu :-P
  2. avatar
    biba
    28.06.2010. 11:13
    mislim da sve ovisi o dužini sjedenja. bilo koji položaj će biti loš za leđa ako se nedovoljno krećete i ako sjedite satima u komadu.
  3. avatar
    Alen
    08.04.2011. 09:17
    Kad je kičma u pitanju, video sam strašnu spravu za "istezanje" kičme .. takozvani "inverzioni sto" - mastercare .. ono kao ležiš pod nagibom, a kičma ti se sama "pegla" :)) Fora!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh