« Život
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
pomozite si

Kako sjedenje ispred kompjutera uništava vaše tijelo

Naučite kako pravilno postaviti monitor, držati noge dok sjedite i kako spriječiti umaranje očiju

(Dreamstime)
Više o

miš

,

sjedenje kompjuter

,

pravilno držanje

,

monitor

Koliko ste se puta žalili da vas zbog sjedenja ispred kompjutera bole leđa ili noge? Ili da vas nakon radnog dana boli glava ili peku oči? Koliko vas je puta netko upozorio da se ispravite dok satima gledate u ekran? Budući da i sami znate koliko može biti štetno i opasno raditi za kompjuterom, posebice cijeli dan, vrijeme je da nešto u vezi toga poduzmete.

Kao prvo, monitor morate postaviti na pravu visinu. Idealno bi bilo kad bi gornja stranica monitora bila u visini očiju, a nikako se prema monitoru ne smijete naginjati. Kako se ne biste morali okretati, imajte ga ravno pred sobom. Još jedna prednost je ako pišete sa svih deset prstiju i ne morate gledati u tipkovnicu - time sprječavate sagibanje glave prema dolje.

Tipkovnica, pak, ne bi smjela biti na rubu stola, jer se vaš zglob ne smije opirati o kraj stola. Ako već osjećate bol u ruci, ili vam ruka trne, to čak može značiti da imate sindrom karpalnog tunela. U tom slučaju naučite koristiti miš sa suprotne strane kako ruku ne biste i dalje opterećivali.

Kad ste ispred kompjutera, noge bi vam trebale biti na podu. Problem mogu imati niže osobe jer su stolovi nekad dosta visoki. Nije dobro ako vam stopala ne dotiču pod jer na taj način pritisak djeluje na cirkulaciju i mogu se oštetiti živci. Također, najbolje je da koljena budu pod kutom od 90 stupnjeva. Nije lako na to paziti, ali barem pokušajte.

Kao i kad hodate ili stojite, i prilikom sjedenja ispred kompjutera važno je pravilno se držati. Ako sjedite zgrbljeno, možete uzrokovati bol u ramenima i križima, kao i utrnuće mišića. Probleme ćete spriječiti ako vježbate leđne mišiće. Savjet koje vježbe su najbolje mogu vam dati treneri u teretani ili fizioterapeuti.

Leđa bi se trebala oslanjati na stolicu kako se ne bi naprezala tijekom dugotrajnog sjedenja. Ako vam to iz nekog razloga ne uspijeva ili sama konstrukcija stolice to ne dopušta, podložite svoja leđa malim balonom ili jastukom.

I posljednje, ali nipošto najmanje važno - vaše oči. Kad slijedi ekran kompjutera, čovjek ne trepće tako često koliko bi trebao, a idealno je trepnuti jednom u deset sekundi. Ako ne trepćete koliko treba, ne stvaraju se suze i imate osjećaj da vas oči peku. Neki ljudi imaju i osjećaj kao da im je u oči upao pijesak. Ovaj problem može se ublažiti posebnim kapima koje se mogu kupiti u ljekarnama, ali ako imate ozbiljnije probleme s očima, boravak ispred kompjutera potrebno je skratiti.

22.11.2009. 09:56:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh