« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina
NOVA NADA

Eksplozivni mjehurići plina mogu uništiti rak

Takvi mjehurići, koji se injekcijom unose u krv, mogli bi biti nova metoda uništavanja kancerogenih stanica u tijelu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

Rak

,

lijek

,

kemoterapija

,

dječja hrana

Specijalisti za kancerogene bolesti sa Sveučilišta Leeds, razvijaju novu tehniku koja koristi mikroskopske mjehiriće plina. Njima se prenose lijekovi za kemoterapiju koji se na ovaj način transportiraju direktno na ugroženo područje. Svaki od ovih mjehurića, koji su širine jedne desetine ljudske kose, mogu zasebno pogoditi kancerogenu stanicu i vezati se za tumor.

>> Imela - nova nada u liječenju raka

Puls ultrazvuka zatim čini da plin unutar mjehurića počne vibrirati, sve dok ne eksplodiraju. To pak rezultira valovima koji u kancerogenim stanicama čine male rupe, omogućujući primjenu lijeka.

Istraživači tvrde kako bi ova tehnika mogla povećati učinkovitost kemoterapije, te smanjiti štetne efekte tretmana prilikom koji dolazi do uništavanja i zdravih stanica. Profesor Stephen Evans, koji vodi istraživanje, nada se da će testiranja na životinjama početi u periodu od iduće tri godine, nakon čega bi, ukoliko se testovi pokažu pozitivnima, uslijedila klinička testiranja na ljudima. ˝Pomoću mjehurića ciljamo kancerogeno tkivo, što znači da možemo dostaviti puno veće koncentracije lijeka do tumora, u odnosu na konvencionalne metode kemoterapije˝, objašnjava profesor.  

28.06.2010. 13:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh