« Zdravlje
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SPORTSKA PREHRANA

Što jesti nakon treninga?

Potrebno je jesti hranu bogatu bjelančevinama u kombinaciji s ugljikohidratima, a izbjegavati alkohol i slatkiše

Trening trčanje
Trening trčanje (Shutterstock)
Više o

zdrava prehrana

,

sportska prehrana

,

sagorijevanje kalorija

,

fizička aktivnost

,

adventski kalendar

Redovito bavljenje sportom i ispravna prehrana najbolji su i najzdraviji put do lijepog tijela. Hrana ima posebno važnu ulogu za naknadno sagorijevanje kalorija, koje traje oko deset sati nakon vježbanja.

Najvažnije pravilo odnosi se na izostavljanje alkohola. Pivo s društvom nakon bavljenja sportom posljednje je što tijelu treba, a osim što je nezdrav, alkoholom u  tijelo donosi nove (nepotrebne) kalorije. Slično pravilo vrijedi i za slatka gazirana pića te za sve namirnice s visokim udjelom šećera.

Nutricionisti preporučuju konzumaciju hrane i pića koja daje osjećaj sitosti, tijelo energijom opskrbljuje tek postepeno i koja je bogata vitaminima i mineralima. Također, potrebno je jesti hranu bogatu bjelančevinama koje su važne za zdravlje i uravnoteženost mišića i hormona. Dobar izbor su kuhana jaja i kruh sa sjemenkama te mliječni proizvodi poput nemasnog sira, jogurta i vrhnja jer zasićuju i tijelo opskrbljuju kalcijem.

>>Zdrava hrana za djecu: Najmlađi prihvaćaju prehrambenu revoluciju na svom meniju

Ukoliko ste vježbali prije ručka ili večere, za sportski obrok možete pripremiti malu porciju kuhane piletine sa sezonskim povrćem ili juhom. Odlična je i svježa riba bogata omega-3 masnim kiselinama.

Za zdravu prehranu ključna je i pametna kombinacija namirnica, pogotovo bjelančevina i ugljikohidrata. Nemasno vrhnje tako se odlično slaže s kuhanim krumpirom., jogurt s bananom, crni kruh s jajem i rajčicama i salata s piletinom.

Od pića je najbolja voda, pri čemu vrijedi pravilo da za jedan sat bavljenja sportom treba popiti jednu litru vode. Ljubitelji voćnih shakeova mogu posegnuti za jagodama koje gotovo i ne sadrže kalorije. 

>>7 namirnica koje biste trebali jesti svaki dan

27.06.2010. 22:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh