« Život
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
ZANIMLJIVO

Uskršnji običaji širom Hrvatske

Nakon 40 dana korizme u kojoj smo se odrekli nekih slatkih poroka, tjedan prijeUskrsa razdoblje je buđenja prirode, pjesme, boja i šarenila

Pisanice se rade na razne tradicionalne načine
Pisanice se rade na razne tradicionalne načine (Shutterstock)
Više o

Uskrs

,

uskršnja jaja

,

običaji

,

uskršnje pisanice

,

vuzmenice

Veliki tjedan - tjedan u godini koji kulminira slavljem blagdana Uskrsa stiže nakon 40 dana korizme u kojoj smo se odrekli nekih slatkih poroka, tjedan prijeUskrsa razdoblje je buđenja prirode, pjesme, boja i šarenila - jer slavi se Kristovo uskrsnuće. Kaymu.hr 'prošetao' se svim krajevima Lijepe naše kako bi vam donio neke od najzanimljivijih uskršnjih običaja i tradicija koje naši sugrađani i dalje njeguju.

Cijela Hrvatska - bojanje pisanica

Svako maleno dijete u Hrvatskoj zna, bojanje jaja odnosno pisanica, simbolično označava Uskrs. Bez obzira radili to prirodnim bojama koje se mogu dobiti kuhanjem ljuski luka, cikle ili koprive ili umjetnim bojama kakve se kupuju u dućanu, bojanje i ukrašavanje jaja prava je uživancija za najmlađe. Posebno ako im pokažete i tehniku ukrašavanja voskom ili grančicama drveća te cvijećem, vaši mališani će uživati, a pisanice biti baš onakve kakve su pravili naši stari.

Dubrovnik i Međimurje - poklanjanje pisanica

Pisanice su simbol života, pa stoga ne čudi da si ih često poklanjaju zaljubljeni parovi. Ovaj običaj posebno je cijenjen u Dubrovniku gdje djevojke i danas svojim zaručnicima poklanjaju tucet jaja koja simboliziraju sreću, ljubav i blagostanje u budućem braku. Kako bi se umilile budućoj svekrvi običaj je također da im za Uskrs naprave i pletenicu od tijesta. Sličan običaj njeguje se i na samom sjeveru zemlje u Međimurju gdje si zaljubljeni parovi poklanjaju pisanicu uz riječi: „Ovo se jaje za poljubac daje". U Podravini djevojke ponosno na prozor stavljaju sve pisanice koje su dobile na poklon.

Potjera za uskršnjim jajima zabavlja djecu

Sjeverozapadna Hrvatska - vuzmenice

Gotovo cijela sjeverozapadna Hrvatska njeguje jedan zanimljivi vatreni običaj. U svakom se selu, najčešće pred crkvom, na tradicionalan način pali krijes - tzv. vuzmenica. Osim toga, susjedna sela natječu se u tome čija će vuzmenica biti veća i sjajnija, a time i ljepša u noći s Velike subote na Uskrs. Vatru ispred crkve pripremaju vjernici, a pale je tradicionalno, kresanjem kamena o kamen, bez šibica. Kad se vatra zapali, vjernici se okupljaju oko vatre, pjevaju uskrsne pjesme i razgovaraju do dugo u noć.

Središnja Dalmacija i Konavle - čegrtaljke

Posebno zanimljiva tradicija u Dalmaciji je izrada klepetavih čegrtaljki koje se mogu veoma razlikovati od mjesta do mjesta. Međutim, tradicionalna klepetaljka izrađivala bi se tako da bi na kraj drvene daske montirali mali kotač koji je bio povezan s metalnim zupcima i udaraljkama koje bi se prilikom vožnje vrtjele i klepetale. Za djecu - kao stvoreno.

Uskršnje pisanice

Cijela Hrvatska - ukusna blagoslovljena hrana

Nakon što se na Veliki petak obavi tradicionalni post u kojem se jedu nemasna jela i riba (kontinentalna Hrvatska šaran, uz Jadran morska riba i plodovi mora), na sam Uskrs diljem zemlje jede se šunka, domaći kruh i kolači, u Dalmaciji i Primorju tzv. pinca. Običaji i tu malo variraju pa se na Uskrs na kontinentu još jede purica ili kokoš, a južnije od Karlovca janjetina ili riba. Od povrća, blaguje se mladi luk, ali i domaći hren. U Istri ili na Braču, prije no što bi se zagrizlo u blagoslovljeno jelo, valjalo je prožvakati poneki maslinov list. Kod Kastava pak, prvo je trebalo kušati blagoslovljeni luk, a kod bunjevačkih Hrvata hren - kao podsjećanje na to da nema slasti bez muke i gorčine.

Ako vas zanimaju običaji koje njeguju kršćani diljem svijeta kliknite na ovaj link i saznajte gdje se pravi omlet od stotina jaja, gdje se pisanice kotrljaju, a gdje tradicionalno gledaju kriminalistički filmovi. 

30.03.2015. 15:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh