« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
medicina

Uskoro bez gripe?

Važna otkrića u izradi univerzalnog cjepiva protiv gripe.

virus ptičje gripe
virus ptičje gripe (foto: CORBIS)
Više o

ptičja gripa

,

cjepivo protiv gripe

,

sezona gripe

,

virus gripe

,

medicinska istraživanja

,

testiranje na životinjama

Američki znanstvenici su učinili nekoliko velikih koraka naprijed u otkrivanju univerzalnog cjepiva protiv gripe. Ako se njihova daljnja istraživanja pokažu ispravnima, to cjepivo bi bilo korisno protiv mnogih tipova gripe koje poznajemo pa čak i protiv španjolske gripe koja je za vrijeme epidemije davne 1918. godine odnijela 50 milijuna života.

Virus gripe ima tendenciju mutiranja tijekom vremena. Zbog toga, svake godine, prije sezone gripe, znanstvenici moraju predvidjeti da li će doći do novih oblika virusa. Proizvođači svoja cjepiva baziraju na tom predviđanju, a kao i sa svakim predviđanjem, ne pogode svaki put. Jedan od "svetih" ciljeva imunologije je pronaći neki aspekt virusa koji se ne mijenja iz ciklusa u ciklus tako da trenutni oblik virusa ne bude bitan u cjepivu.

Univerzalni ključ za sve brave

I sada, čini se, imamo skupinu znanstvenika koji su uspjeli upravo u tome. Znanstvenici s Dana-Faber instituta s Harvarda, s Odjela za prevenciju i kontrolu bolesti i Burnham Instituta za medicinska istraživanja identificirali su umjetno antitijelo koje prepoznaje tu stalnu komponentu kod mnogih poznatih tipova gripe, kao i španjolske i ptičje gripe. To antitijelo, ne samo da prepoznaje tu komponentu, nego ju i neutralizira na način da blokira mogućnost infekcije stanica virusom.

Doktor Wayne Marasco, jedan od znanstvenika, rekao je da to tzv. neutralizirajuće antitijelo ima potencijalne dvije praktične upotrebe:to cjepivo vodi do učinkovite terapije protiv ptičje i sezonske gripe, tj. bit će moguće samo ubrizgati lijek u ljude zaražene nekom od tih vrsta gripe da bi se izlječili.

Dodatne koristi od otkrivenog antitijela

Druga korist od tog antitijela bila bi mogućnost cijepljenja ljudi prije nego se zaraze. Protein tog antitijela smješta se u džep točno ispod stalno mutirajućeg "oklopa" virusa. Ako se koristi kao cjepivo, trebao bi "naučiti" tijelo kako ga prepoznati i napasti prije nego zarazi stanice.

"Mislim da je ovo vrlo važan koncept napretka. Sada je važno da to stavimo u praktični oblik," rekao je Anthony Fauci, voditelj Nacionalnog instituta za alergije i infekcijske bolesti, organizaciju koja je djelomično financirala projekt.

Tim znanstvenika već provodi testove na životinjama da bi odredili kako im to novo saznanje može pomoći.

22.02.2009. 21:38:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh