« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
medicina

"Svijetleći" miševi otkrivaju djelovanje moždanog udara

Hrvatski tim stručnjaka uz kanadske kolege otkriva pravu terapiju u liječenju posljedica moždanog udara

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (arhiva)
Više o

moždani udar

,

terapija

,

medicina

,

laboratorijski miševi

,

testiranje na životinjama

,

svijetleći miševi

,

Hrvatski institut za istraživanje mozga

Grupa znanstvenika s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga u suradnji sa Sveučilištem Laval u Kanadi započela je s istraživanjem zbivanja nakon moždanog udara na miševima kojima je ugrađen gen krijesnice koji omogućuje proizvodnju svjetla, a tim se postupkom može na molekularnoj razini vidjeti što se zbiva nakon moždanog udara u mozgu živih miševa, priopćeno je danas iz Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Ti jedinstveni mišji modeli omogućit će vizualizaciju aktivnosti gena u živom mišu u stvarnom vremenu. Njima je ugrađena luciferaza, gen krijesnice koji omogućuje bioluminiscenciju tj. proizvodnju svjetla, kao posljedicu djelovanja proučavanih gena.

 

"Ti geni kad su djelatni ujedno postaju i mali izvor svjetla koji svijetli u mozgu miša, svjetlost prolazi kroz tkivo mozga, lubanju i krzno, te se bilježi izuzetno osjetljivom video kamerom. Tim postupkom može se na molekularnoj razini vidjeti što se zbiva nakon moždanog udara u mozgu živih miševa", navodi se u priopćenju.

Kako bi se mišu napravilo ishemično oštećenje koje odgovara moždanom udaru kod čovjeka, u arterije koje dovode krv u mozak miša uvuče se tanka nit koja privremeno zatvori dotok krvi.

Nakon tako načinjene ozljede na transgeničnim miševima pratit će se nastala upala putem svijetlećih aktiviranih stanica mikroglije te obnavljanje mozga izrastanjem novih svijetlećih izdanaka živčanih stanica.

Jedan od očekivanih rezultata projekta je i zajednička hrvatsko-kanadska platforma koja bi praćenjem molekularnih parametara na ovim mišjim modelima mogla procijeniti učinkovitost terapijskih postupaka u liječenju posljedica moždanog udara.

Hrvatski institut za istraživanje mozga navodi da je projekt pod naslovom "Proučavanje obnove i plastičnosti nakon ishemičkog oštećenja mozga na inovativnim transgeničnim mišjim modelima" financira Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja", a voditelj projekta je pročelnik Odsjeka za neurogenetiku, citogenetiku i razvojnu genetiku Hrvatskog instituta za istraživanje mozga Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Srećko Gajović. "Svijetleći" miševi uzgojeni su u laboratoriju prof. dr. Jasne Križ s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Laval u Kanadi. (hina/metro-portal)

23.02.2009. 20:54:25
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh