« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Ljetna djeca viša i jača

I do 13 četvornih centimetara više koštane mase

Fotografija vijesti
Više o

djeca

,

trudnice

,

djeca 90-tih

,

kada roditi

,

ljetna djeca

,

snažnija djeca

Djeca rođena u kasno ljeto ili ranu jesen često su viša i snažnija od svojih vršnjaka rođenih u proljeće ili zimi, doznaje se iz opsežnog znanstvenog istraživanja čije rezultate u petak prenosi BBC.

Rezultati istraživanja "Djeca 90-ih" Sveučilišta u Bristolu, u koje je bilo uključeno 7000 djece, kažu da je razlog u tomu što su njihove majke bile izložene suncu te im je tijelo proizvodilo više vitamina D, bitnog za razvoj kostiju. Studija sugerira da taj proces počinje dok su djeca još u maternici.

Do svoje 10. godine djeca rođena u kasno ljeto ili ranu jesen u prosjeku su pola centimetra viša i imaju 13 četvornih centimetara više koštane mase od djece rođene zimi.

"Šire kosti su jače i manje sklone lomovima u slučajevima osteoporoze kasnije u životu, tako da je sve što utječe na rani razvoj kostiju jako važno", rekao je profesor Jon Tobias.

Po njegovim riječima, buduće majke bi u završnim fazama trudnoće trebale često boraviti na otvorenom, pa i sunčati se, kako bi akumulirale nužnu količinu vitamina D. Tobias poručuje da majke zbog kontroliranog sunčanja ne bi trebale paničariti zbog raka kože.

Također upozorava da djeca ne mogu dobiti dovoljne količine vitamina D redovitom prehranom, kao neke druge vitamine i minerale, i stoga je potrebno uzimati vitaminske nadomjestke. (hina/metro-portal)

06.02.2009. 13:58:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh