« Kazalište
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
KAZALIŠTE

Ubojstvo - nova premijera u HNK-u

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu kao sljedeću premijeru najavljuje, u petak 17. veljače, predstavu "Ubojstvo" suvremenog izraelskog pisca Hanocha Levina u režiji gosta iz Izraela, redatelja Ida Rozenberg

Nova premijera
Nova premijera (Arhiva)
Više o

HNK

,

premijera

,

predstava Ubojstvo

Hanoch Levin (1943.-1999.) bio je jedan od najistaknutijih suvremenih izraelskih pisaca, pjesnika i dramatičara koji je svojim djelima, često uz satiričku oštricu, na rubu apsurda i ne štedeći nikoga uzburkavao izraelsku javnu i kulturnu scenu, ističu iz HNK-a Zagreb. Njegova drama "Ubojstvo" kroz tri međusobno povezane priče razvija uznemirujuću priču o nasilju, osveti i neprekinutu lancu kažnjavanja što se događaju u politički turbulentnome okruženju.

Iako napisan još 1997. godine ovaj komad danas, kada se međuljudski i međudržavni odnosi rapidno zaoštravaju, sve više dobiva na aktualnosti, postavljajući teška pitanja o dugotrajnom i konstantnom sukobu bez pobjednika.

U prvom postavljanju ovog suvremenog izraelskog pisca na sceni zagrebačkoga HNK-a glume Dragan Despot, Filip Vidović, Luka Knez, Dominik Čičak, Tin Rožman, Milan Pleština, Jelena Otašević Babić, Rok Juričić, Vibor Kreković, Luca Anić, Lovro Juraga, Tesa Litvan, Barbara Vicković, Silvio Vovk, Lana Barić, Franjo Kuhar, Kristijan Potočki, Ivan Jončić, Marin Stević, Damir Markovina, Kristijan Petelin i Martin Kuhar.

Veliku ansambl predstavu režira gost iz Izraela Ido Rozenberg, redatelj i profesor telavivskoga Sveučilišta.

"Predstava se gotovo ne dotiče politike, bavi se ljudskom dušom i stoga se radnja može odvijati u Izraelu, Ukrajini, Hrvatskoj i bilo gdje u svijetu... Univerzalna poruka je - Rat je loš! Na svim frontovima!", rekao je Rozenberg o predstavi. 

"Sretan sam što radim s iznimno talentiranim i profesionalnim kreativnim timom i s glumačkim ansamblom u kojem je i kazališna ikona Dragan Despot, glumci iz ansambla te mladi glumci s akademije, svi odreda predani procesu, talentirani, humani i svim srcem u predstavi", dodao je redatelj.

02.02.2023. 17:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh