« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
500 TONA SMEĆA

U Sredozemnom moru pluta 250 milijardi plastičnih otpadaka

Europski povjerenik za životnu sredinu Janez Potočnik tvrdi da je plastičnim vrećicama najverojatnije odzvonilo

Fotografija vijesti
Više o

ekologija

,

otpad

,

plastične vrećice

"Preispitujemo sve mogućnosti, pa čak i zabranu upotrebe plastičnih vrećica u EU", izjavio je Potočnik za Deutche Welle.

Statistika pokazuje da stanovnik EU svake godine upotrebi prosječno oko 500 plastičnih vrećica, od kojih većinu samo jednom.

Svakodnevno nas u supermarketima na blagajnama prodavačice pitaju želimo li plastičnu vrećicu. Vrlo često nas ni ne pitaju nego nam kupljene stvari pakiraju u vrećice koje završavaju najčešće u smeću ili prirodi gdje njihovo razgrađivanje traje stotinama godina. Upravo to bi Potočnik želio spriječiti. I u želji da to ostvari spreman je uvesti zabranu prodaje plastičnih vrećica u EU.

Prema navodima Zavoda za zaštitu životne sredine 25% svih država na svijetu zabranilo je upotrebu ovih vrećica ili povećalo njihovu cijenu. U Belgiji i Irskoj su vrečice su oporezovane ili se naplaćuju. Na taj način želi se smanjiti zagađivanje prirode.

U Sredozemnom moru pluta oko 250 milijardi plastičnih otpadaka čija ukupna masa iznosi 500 tona. Velika opasnost prijeti od malih plastičnih otpadaka tvrdi referent u Zavodu za zaštitu životne sredine. „Ne radi se samo o ogromnim plutajućim površinama smeća nego, prije svega, o malim plastičnim otpacima, koji nam prave probleme jer ih u pojedinim dijelovima ima više od planktona. To znači da ih ribe gutaju i u sebi imaju više plastike nego planktona. Postoji opasnost da morske stvorenja uginu od gladi s punim želucima."

Plastika predstavlja veliku opasnost i za morske ptice koje se mogu zapetljati ili ugušiti. Osim toga, proizvodnja plastičnih vrećica troši dragocjene resurse kaže Stefan Gabriel Haufe iz Savezne agencije za zaštitu životne sredine: „Plastične vrećice se prave od nafte, dakle sirovog materijala, koji bi u jednom trenutku mogao nestati. To znači da smanjenom upotrebom plastičnih vrećica čuvamo te resurse."  

Sa 60 upotrebljenih vrećica godišnje po glavi stanovnika, Nijemci troše upola manje plastičnih kesa od Australijanaca. Pri tom, Njemačka ima vrlo dobar sistem za reciklažu.

U svakom slučaju, zabrane su svrsishodne ako postoji odgovarajuća alternativa. Tako su u Italiji plastične vrećice zabranjene i zamijenjene biorazgradivima. Njemački stručnjaci nisu pristalice tih mjera zato što te vrećice nisu u pravom smislu ekološke jer njihovo razgrađivanje također traje 100 godina.

Savezna agencija za zaštitu životne sredine u Nemačkoj protivi se zabrani upotrebe plastičnih vrećica i predlaže da se apelira na potrošače da plastične vrećice zamijene platnenim torbama.

Dakle, kad krećete u shopping, ponesite sa sobom vlastite vrećice, pa bile one i plastične - barem ćete ih upotrijebiti više od jednom.

24.05.2011. 16:38:25
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    HCOIE
    29.05.2011. 13:23
    Podaci govore kako se jedna vrećica prosječno koristi 12 minuta. Nakon što se baci, razgrađuje se sljedećih 20 do 1000 godina. Svaki put kad u trgovini nešto kupite, dobijete plastičnu vrećicu. Uzimate je nesvjesno, kao dio naučenog obrasca ponašanja, ne razmišljajući koliko je štetno to što ste upravo napravili. Svijest o štetnosti plastičnih vrećica još se nije dovoljno proširila u Hrvatskoj, za koju volimo reći da je lijepa zemlja očuvane prirode.Koristite platnene vrećice. HRVATSKI CENTAR OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh