« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
KAMENIKA

Na 4505 metara otkriven najviši cvijet u Europi

Kamenika je dospjela do te visine zahvaljujući vjetru, nijedan drugi cvijet nije otkriven na tako hladnom mjestu

saxifraga oppositifolia
saxifraga oppositifolia (Wikipedia)
Više o

kameni cvijet

,

saxifraga oppositifolia

Na visini od 4505 metara u švicarskom kantonu Valais botaničar Christian Koerner pronašao je cvijet. Sveučilište u Baselu objavilo je da je time srušen europski rekord, prenosi Hina.  

"To je gotovo čudo, ali na 4505 metara, 40 metara ispod vrha Doma u kantonu Valais, nedavno su otkrivene male površine cvijeta saxifraga oppositifolia (kamenika)", priopćeno je sa sveučilišta. To cvijeće, već poznato s nižih visina, ljubičaste je boje.

Nikada nije otkriven cvijet na takvoj visini u Europi, kažu znanstvenici. Dosadašnji rekord bio je 55 metara niži. Botaničari sa sveučilišta u Baselu smatraju vjerojatnim da nijedan drugi cvijet nije otkriven na tako hladnom mjestu niti u svijetu.

Cvijet uspijeva preživjeti u ekstremnim uvjetima. Biljka se svake noći smrzava, ali kad je sunce najjače uspijeva se zagrijati. U tom trenutku temperatura cvijeta može porasti do 18 stupnjeva Celzijevih, čak i ako vanjska temperatura ostane blizu ništice, kažu stručnjaci.

Za preživljavanje toj biljci treba 600 sati unutarnje temperature više od tri stupnja na godinu.

Znanstvenici smatraju da je kamenika dospjela do te visine zahvaljujući vjetru koji je uspio donijeti sjeme tako visoko.

24.05.2011. 19:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh