« Ekosfera
objavljeno prije 13 godina
UGROŽENE VRSTE

Danas je Svjetski dan kornjača

Kornjače su se pojavile prije 200 milijuna godina, a danas ih na svijetu postoji oko 260 vrsta

Kornjače
Kornjače (CROPIX)
Više o

Svjetski dan kornjača

,

kornjače

Svjetski dan kornjača obilježava se 23. svibnja, kako bi se upozorilo na potrebu njihove zaštite jer su ugrožene, piše Hina.

Kornjače su se pojavile prije 200 milijuna godina, a danas ih na svijetu postoji oko 260 vrsta, navode u zagrebačkom Zoološkom vrtu, u kojemu je ove godine organizirano obilježavanje Svjetskog dana kornjača.

"U Hrvatskoj imamo šest vrsta kornjača. Tri su kopnene vrste - kopnena kornjača ili čančara, barska kornjača i riječna kornjača. Tri su vrste morske kornjače, od kojih je jedna - glavata želva stalni stanovnik Jadrana, a dvije vrste - zelena želva i sedmopruga usminjača samo povremeno zalaze u Jadran i na neki način se smatraju prolaznim vrstama koje tu provode samo dio vremena", rekao je Dušan Jelić iz Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Istaknuo je da su u Hrvatskoj, kao i u cijelom svijetu, kornjače vrlo ugrožene. Razloge njihove ugroženosti vidi u tome što su jako specifične u odabiru svojih staništa.

U Hrvatskoj je pak jedan od glavnih razloga ugroženosti kornjača unošenje invazivnih vrsta, crvenouhih i žutouhih kornjača, a čak se sad pojavljuju i mekoštitke - američke i azijske vrste koje se prodaju u centrima za kućne ljubimce i onda ih nesavjesni vlasnici puštaju u prirodu gdje na žalost naše domaće vrste, kao što je barska kornjača, uglavnom izgube staništa, rekao je Jelić.

U Hrvatskoj je najugroženija riječna kornjača, koje ima manje od 1000 primjeraka, istaknuo je Jelić. Riječne kornjače ima samo na samom jugu Hrvatske, i to na tri lokaliteta, a na jednom od njih, Stonskom polju, na žalost je vjerojatno i izumrla, zbog pritiska poljoprivrede i utjecaja pesticida, rekao je Jelić. Riječne kornjače ima i u Konavlima i Majkovima. To je ujedno i njihovo najsjevernije sredozemno stanište.

23.05.2011. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh