« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 4 godine i 1 mjesec
SAVJETI

Treba li stvarno prati namirnice iz trgovine?

Konzumiranje sapuna može uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev i druge oblike želučanih i probavnih tegoba koje oponašaju neke simptome bolesti COVID-19

Hmmm
Hmmm (Arhiva)
Više o

namirnice

,

pranje

Ukoliko ste ovih dana mahnito sapunom prali sve kupljene namirnice u nadi da ćete sa njim ukloniti koronavirus, ne brinite, niste jedini. No stručnjaci ipak savjetuju da to ne radite.

Sapun i deterdžent namijenjeni su čišćenju ruku i kuhinjskih površina, a ne konzumaciji. Zato ribanje primjerice jabuka sapunom nije dobra ideja, piše Huffpost.

Evo nekoliko objašnjenja stručnjaka koji će vam ukazati na greške.

Zašto nije dobra ideja prati namirnice sapunom?

Konzumiranje sapuna može uzrokovati mučninu, povraćanje, proljev i druge oblike želučanih i probavnih tegoba koje oponašaju neke simptome bolesti COVID-19. Mogli biste završiti u bolnici, a time biste dodatno opteretili već pretrpani zdravstveni sustav.

Pranje namirnica sapunom također može utjecati na okus hrane.

Ako ne sapunom, čime možemo namirnice oprati?

Iako se svijet čini sve kompliciraniji, pranje namirnica je veoma jednostavno. Sve što je potrebno je ispiranje i nježno trljanje pod mlazom vode.

Za tvrđe proizvode poput dinje, krastavaca, mrkve i avokada, možete koristiti i četku za ribanje, ali time možete oštetiti mekše voće i povrće.

Na temelju istraživanja virusnih bolesti koja se prenose hranom, negdje između 90% i 99% onoga što je na proizvodu može se ukloniti tekućom vodom, objašnjava Ben Chapman, profesor sa Sveučilišta Sjeverna Karolina.

Budući da trenutno nema dokaza da se COVID-19 širi hranom, upute za pranje proizvoda iste su kao i da se nismo suočili s pandemijom.

Je li bitna temperatura vode?

Idealno je proizvode ispirati u hladnoj vodi jer topla voda može uzrokovati oštećenje proizvoda. Mnogi ljudi ispiru svoje proizvode toplom ili vrućom vodom u nadi da će tako ubiti virus, ali za ubijanje bilo kojeg virusa ili bakterija potrebna je gotovo kipuća voda koja bi oštetila proizvod i opekla ruke.

Treba li namirnice oprati čim se vratimo iz trgovine?

Chapman predlaže pranje voća i povrća prije jela, a ne odmah nakon povratka iz trgovine zbog toga što bi ranije pranje moglo ubrzati proces propadanja. Na namirnicama postoje aktivni spojevi koji sprečavaju propadanje, a ti se spojevi ispiranjem uklanjaju, piše Huffpost.

12.04.2020. 17:05:40
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Christy Walton
    13.04.2020. 01:10
    Tražite zajam za konsolidaciju duga, neosigurane zajmove, poslovne zajmove, hipotekarne kredite, zajmove za automobile, studentske zajmove, osobne zajmove, rizični kapital itd.! Ja sam privatni zajmodavac, kreditiram tvrtkama i pojedincima s niskim kamatama i razumnim kamatama od 2%. E-adresa na: christywalton355@gmail.com
  2. avatar
    armando
    13.04.2020. 10:21
    da treba biti na oprezu treba prati vodom
  3. avatar
    Cranberry
    13.04.2020. 10:41
    Ja neke stvari operem, ali ne sve, a povrće i voće se mora hladnom vodom
  4. avatar
    armando
    13.04.2020. 10:53
    da obavezno hladnom vodiom ija voce isto pusaa
  5. avatar
    Cranberry
    13.04.2020. 18:36
    Pusaaaaaa
  6. avatar
    armando
    13.04.2020. 18:42
    cmokkkk sreco
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh