« Život
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
NEVJEROJATNO!

Točka na kraju rečenice u poruci ima neugodno značenje

Ne biste vjerovali, ali sada je i znanstveno dokazano da točka u poruci ima skriveno značenje

Što vi poručujete kad stavite točku na kraju rečenice?
Što vi poručujete kad stavite točku na kraju rečenice? (iStock/Hocus Focus)
Više o

poruke

,

značenje

,

točka

Dokazano je da točka na kraju rečenice u poruci označava iritiranost pročitanim i zapravo poručuje: "je*i se".

Tako je, točki više nema mjesta na kraju rečenice u porukama koje razmjenjujemo koristeći raznorazne aplikacije za komunikaciju. Ona označava da ste neiskreni, bezobrazni i ukratko, da nemate pojma o tome kako se pišu poruke.

Naime, na temelju istraživanja provedenog prošle godine, točka na kraju rečenice označava neiskrenost.

Daljnji eksperimetni otkrili su da ljudi na poruku koja se sastoji od jedne riječi (npr. da, ne, OK...) odgovaraju drugačije kad iza njih dolazi ili ne dolazi točka.
Celia Klin, jedna od profesorica psihologije sa Sveučilišta u Binghamtonu objašnjava da je u formalnim tekstovima, poput eseja ili romana, točka na kraju rečenice uvijek opravdana gramatički - označava kraj rečenice.

Međutim, u tekstualnim se porukama koristi također retorički, to jest, pridodaje značenju.
Još preciznije, ako nam je u poruci postavljeno pitanje, a mi odgovorimo jednosložnim odgovorom, razumijevanje tog odgovora ovisit će o tome jesmo li, ili nismo, na kraju stavili točku. Ako smo ju stavili, ostavljamo dojam da nas tema ne zanima i odgovaramo samo iz pristojnosti, a bezobraznost s kojom to činimo je namjerna.

Tekstualne poruke danas u velikom broju slučajeva zamjenjuju razgovor licem u lice, pa je važno znati kako ih "pravilno" pisati. Interpunkcija, emotikoni, pa čak i red riječi, sve to ne samo da upozorava na loše poznavanje gramatike, nego sve više zamjenjuje geste i mimiku koja prati razgovor - iz tog je razloga bitno znati kako se oni u izmjenjivanju poruka pravilno koriste.

Nije teško pretpostaviti da se lingvistima novi i prošireni "jezik" nimalo ne sviđa, no pitanje je može li se više išta učiniti.

Piše: Andrea Holi
16.11.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh