« Život
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
EH, DA...

Mudrost je, gospodo, promišljanje prije djelovanja

Strah je nekadašnjem čovjeku govorio da se radi o po život opasnoj situaciji i da je potrebno što prije i što jače reagirati

Treba biti mudar... gospodo draga!
Treba biti mudar... gospodo draga! (Shutterstock)
Više o

životna mudrost

,

djelovanje

U jednoj je od svojih mnogih izreka Heraklit iznio mišljenje koje govori da biti mudar čovjek i nije tako teško postići, iako nam se ponekad čini nemogućim, a sve što je potrebno je maksimalno se usmjeriti inteligenciji i razumu, a manje emocijama.

Dakle, da bi čovjek bio mudar potrebno je slušati razum i inteligentni dio našeg uma, za razliku od onog emocionalno, takozvanog životinjskog dijela. Prema njemu upravo je inteligencija ono što nas održava na životu, vodi kroz svemir i svakodnevno izabire najbolji životni put.

No, nije uvijek bilo tako. Emocije su imale bitnu ulogu između ljudskog života i smrti prije 50 000 godina. Tada je bilo iznimno bitno prepoznati strah, srdžbu, ljubav te što prije reagirati.

Uzmimo kao primjer jednu snažnu emociju, a to je strah. Strah je nekadašnjem čovjeku govorio da se radi o po život opasnoj situaciji i da je potrebno što prije i što jače reagirati, bez obzira radilo se o napadu na opasnost koja mu vreba ili o što bržem uzmicanju odnosno trčanju u suprotnom smjeru i spašavanju žive glave.

Bilo je to doba kad smo domove, ondašnje pećine dijelili s mnogim divljim zvijerima.

Više o ovoj temi pročitajte na portalu Gentleman.hr

15.11.2017. 18:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh