« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 4 mjeseca
HE HE

Što se ne radi iza 21 sat

Ako želite dobar i kvalitetan san, kako bi sutra bili odmorni i spremni na sve izazove, ove stvari definitivno ne biste trebali raditi

Mobitelu nije mjesto u krevetu
Mobitelu nije mjesto u krevetu (Arhiva)
Više o

spavanje

,

savjeti

,

proteini

,

dobar san

,

smartphone

,

ugljikohidrati

,

kvalitetan san

Napokon ste se mirno uvalili pred televizor, prošlo je devet, no u ruci vam je vaš vjerni smartphone koji je prepun mailova i poruka povezanih s poslom. Istraživanje provedeno na sveučilištu Michigan State kaže da jedino što trebate napraviti je odložiti ga sa strane i zaboraviti na njega.

Naime, ako se posvetite odgovaranju na mailove i sličnim stvarima vezanim za posao, dokazano ćete loše spavati. Čak i ljudi koji se zalijepe za ekran televizora do duboko u noć spavat će bolje od vas. 

Plavo svjetlo koje emitiraju ekrani smartphona i tableta najstimulativnije je za naš mozak, onemogućava lučenje melatonina koji vas treba uspavati i, posljedično, ne možete zaspati, a čak i kad vam uspije, budit ćete se po noći.

Uz smartphone, vašem snu će smetati i popušene cigarete. Naime, nikotin aktivira oslobađanje serotonina i dopamina, pa će pušači provesti manje vremena u REM fazi od nepušača, što je loše za vaše tijelo i um koji se ne stignu odmoriti i regenerirati. Ako ne možete prestati pušiti, pokušajte se suzdržati koji sat prije spavanja. 

Na kraju, večera može biti i na vrijeme, ali ako ste se nabubali proteina, ništa od dobrog sna, kažu znanstvenici. Probavljanje proteina je prilično intenzivan rad za vašu probavu, a kad je tijelo u mirovanju i prilično naporan. Stoga, ako već morate nešto jesti navečer, neka to budu ugljikohidrati od kojih se lakše zaspe, naročito ako ste ih pojeli četiri sata prije nego što idete na počinak. 

28.01.2014. 21:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh