« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine
MLJAC

Stižu jagode, navalite!

Jagode su mljac! ;)
Jagode su mljac! ;) (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

jagode

,

flavonoidi

,

fizetin

Jagode su jedna od onih voćki koja se voli i jede često, barem kad su u sezoni i kad cijene malo padnu... doći na plac i kupiti kilu mirisnih, zdravih jagoda jedan je od najboljih doživljaja koji će uskoro biti moguć - stiže sezona jagoda.

Iako im cijena na tržnicama sada iznosi prilično visokih 30 kuna za kilogram, uskoro će se smanjiti i ovo prezdravo voće postat će pristupačnije prosječnom džepu. Što to čini jagode tako zdravima?

Naime, fizetin je prirodni flavonoid kojega u velikim količinama ima u jagodama i drugom voću kao i povrću, čaju i crnom vinu.

Taj sastojak ublažava komplikacije vezane za dijabetes, a to potvrđuju i stručnjaci iz CFL-a (Laboratorij za staničnu neurobiologiju) Instituta Salk.

>> Kako prepoznati domaće jagode >>

Flavonoidi su prirodni spojevi koji imaju učinak sličan antioksidansima, dakle, štite nas i jačaju nam imunitet.

CFL je svoja istraživanja proveo nad miševima U prijašnjim analizama Laboratorij je uspio dokazati da fizetin potpomaže preživljavanje kulture moždanih stanica i poboljšava pamćenje laboratorijskih miševa, stoji u časopisu Public Library od Science.

>> 5 razloga zašto trebamo jesti jagode >>

To da fizetin izravno pozitivno djeluje na određene organe sugerira da je moguće stvoriti jedinstven lijek za ublažavanje brojnih medicinskih komplikacija, stoji u službenom priopćenju CFL-a.

Pam Maher, viša znanstvenica iz CFL-a i su-autorica istraživanja, identificirala je fizetin kao flavonoid koji štiti mozak još prije deset godina.

>> Jagode su izvrsne za lijepu kožu >>

„U biljkama, flavonoidi djeluju kao zaštita od sunca i štit listove i plodove od insekata", objašnjava stručnjakinja. Dakle, navalite na jagode i učinite nešto dobro za svoje zdravlje.

19.04.2021. 13:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    19.04.2021. 18:37
    moze njammmmmmm
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh