« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 11 mjeseci
ZANIMLJIVO :)

Zašto su datulje najzdravije na svijetu

Tek toliko da znate - u zdravstvenom i nutritivnom smislu, datulje se smatraju najzdravijim voćem na planeti

Najbolje voće na svijetu
Najbolje voće na svijetu (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

datulje

Datulje su neugledne na prvu, no zapravo se radi o pravoj riznici vitamina, uz to su odlična kao hrana i djeci i starijima, a stručnjaci imaju samo najtoplije preporuke za ovo voće.

Datulje se uzgajaju u mnogim tropskim regijama svijeta. Ovisno o sorti, svježe datulje su prilično male, a boje se kreću od jarko crvene do svjetlo žute.

Pored značajne količine vlakana sadrže i neke važne vitamine i minerale. Hrana bogata vlaknima se često preporučuje za dobro zdravlje crijeva, a i savršen je izbor za vrijeme posta.

Vlakna mogu biti korisna i za kontrolu šećera u krvi.

>> Datulje su pravo čudo prirode >>

Datulje su bogate i antioksidansima koji su značajni u borbi protiv bolesti. U usporedbi sa sličnim vrstama voća, kao na primjer sa smokvama i suhim šljivama, datulje sadrže najveću količinu antioksidansa.

Još jedan razlog za konzumiranje ovog zdravog voća jeste njegova sposobnost unapređenja zdravlja našeg mozga i moždanih funkcija.

Laboratorijska istraživanja otkrila da su datulje korisne za snižavanje inflamatornih markera koji prouzrokuju Alzheimerovu bolest, navodi Healthline.

Jedno istraživanje na životinjama pokazalo je da su miševi hranjeni hranom pomiješanom s datuljama imali znatno bolju memoriju i sposobnost učenja, u odnosu na one koji ih nisu jeli.

Potencijalna svojstva datulja koja ojačavaju mozak pripisana su njihovom sadržaju antioksidanasa za koje je poznato da smanjuju upale.

Datulje su izvrstan prirodni zaslađivač i odlična zdrava alternativa šećeru.

Predstavljaju izvor fruktoze, vrste prirodnog šećera koji se nalazi u voću. Važno je napomenuti da, iako datulje imaju dosta vlakana i hranjivih sastojaka, i dalje su prilično kalorične i najbolje ih je umjereno konzumirati.

Također, važno je spomenuti i utjecaj ovog voća na zdravlje kostiju, zbog sadržaja bogatog mineralima, uključujući fosfor, kalij, kalcij i magnezij, koji sprečavaju bolesti poput osteoporoze.

>> Sirup od datulja je koristan kao i med >>

Brojna istraživanja navode utjecaj ovog voća i na smanjenje razine kolesterola u krvi, unapređenje izgleda i zategnutosti kože zahvaljujući vitaminima C i D, a pomažu i pri gubljenju kilograma.

Datulje se često kombiniraju s drugom hranom, poput badema i maslaca od orašastih plodova. Ovo voće je vrlo ljepljivo, što ga čini korisnim kao vezivo za razne vrste poslastica, naročito onih koje ne zahtijevaju pečenje.

19.04.2021. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh