« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 6 godina i 1 mjesec
SAVJETI

Kako prepoznati domaće jagode

Kod nas je na tržnicama i u trgovačkim lancima sav krumpir lički, naranče neretvanske, a jagode vrgoračke ... a naravno da nisu, i evo kako ćete to prepoznati

Jesu li domaće ili uvozne?
Jesu li domaće ili uvozne? (DeviantArt)
Više o

jagode

,

Vrgorac

,

domaće jagode

Jagode su preplavile tržnice i gradske trgove, a apsolutno sve koje vidite kraj sebe imaju natpis - domaće ... Varaju nas na jagodama kad god mogu i zato vam otkrivamo kako razlikovati domaću od uvozne

Kod nas je na tržnicama i u trgovačkim lancima sav krumpir lički, naranče neretvanske, a jagode vrgoračke. Tako barem izgleda na prvi pogled jer sve pršti od natpisa 'domaće', a stvarnost je zapravo potpuno drukčija. Najviše se, u ovo doba godine manipulira jagodama. 

"Pravu domaću jagodu ćete u prvom redu prepoznati po njihovoj svježini koju vidite odmah prostim okom, po zelenoj peteljci", pojašnjava Željko Mavračić iz Udruge proizvođača jagoda Zagrebačke županije.

S obzirom da voće i povrće vitamine i minerale nakon branja gubi iz minute u minutu, zaključak je jednostavan - domaće jagode kasnije su ubrane i samim time imaju više vitamina. 

"Jagode su vrlo nisko kalorično voće. Sto grama jagoda ima svega 32 kalorije, što znači da cijela jedna mjerica od pola kilograma ima nekakvih 150 kilokalorija. Tih istih 100 grama jagoda će zadovoljiti sto posto točnije, 98 posto dnevnih potreba organizma za vitaminom C", pojasnile je nutricionistkinja Jelena Tomić.

Šteta je to bogatstvo baciti u vjetar pa evo kako nadalje prepoznati našu jagodicu domaćicu. Ona u većini slučajeva ima jednakomjernu boju.

Uvozne jagode često se beru zelene, a dozrijevaju, umjesto na suncu, u hladnjačama. I imaju puno lošiji okus, točnije, nemaju ga baš. 

05.05.2016. 11:24:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh