« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
COOL

Stella - prvi obiteljski elektromobil

Stella je prvi električni obiteljski automobil na svijetu, za pogon koristi struju iz solarnih panela i ima doseg od 600 km

Stella ima doseg od 600 km
Stella ima doseg od 600 km (Automania)
Više o

stella

,

elektromobil

,

solarni pogon

U Eindhovenu u Nizozemskoj proizveden je prvi u svijetu električni obiteljski automobil koji za pogon koristi električnu struju dobivenu iz solarnih fotonaponskih panela postavljenih na njegovu karoseriju.

Poznato je kako solarni fotonaponski paneli u pravilu ne mogu dati dovoljno snage i električne struje za rad snažnijih uređaja i vozila. Zato je i oblik karoserije pomalo neobičan, u obliku kapi vode - sprijeda je velika zaobljena kao sfera, te se s gornje i donje strane sužava prema repu koji je tanak i plosnat.

Jasno je kako su konstruktori težili tome da karoserija ima što veću gornju povšinu, jer karoserija je s te strane obložena solarnim fotonaponskim panelima, a što veća površina, to više struje ima na raspolaganju. Prvi u svijetu električni obiteljski autoobil pokretan solarnom energijom dobio je simbolično ime Stella.

Stella može prevesti četiri odrasle osobe, a pri tom ostaje prostora za prtljažni prostor sasvim pristojne veličine. Ono što sve najviše zanima, navodi se doseg od oko 600 km.

Kod jakog sunca postavljeni solarni fotonaponski paneli na karoseriji u mogućnosti su proizvesti više električne struje, nego što je ovaj električni automobil može potrošiti. Sve to je postignuto posebnom konstrukcijom - izrazito aerodinamičkim oblikom karoserije s niskim koeficijentom otpora zraka i korištenjem super laganih materijala u konstrukciji (karbon, aluminij...).

Više o Stelli pročitajte na portalu Automania.hr

23.07.2013. 15:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh