« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
SOELA

Prvi hrvatski solarni automobil konstruiraju učenici

Zadatak svih škola je napraviti solarni automobil od istih zadanih tehničkih komponenti te u okviru redovnog nastavnog procesa

Pet škola kreće u utrku
Pet škola kreće u utrku (Automania)
Više o

SOELA

,

solarni automobil

Ovaj automobil pogonjen suncem izrađen je u sklopu projekta SOELA (SOlarni ELektrični Automobil), u kojemu sudjeluje pet hrvatskih strukovnih i tehničkih srednjih škola:

- Tehnička škola Sisak
- Srednja strukovna škola Velika Gorica
- Tehnička škola Kutina
- Srednja škola Vice Vlatkovića Zadar
- Elektrotehnička i prometna škola Osijek

Zadatak svih škola je napraviti solarni automobil od istih zadanih tehničkih komponenti te u okviru redovnog nastavnog procesa zajedno sa svojim mentorima projektirati oblik solarnog automobila i ugraditi zadanu opremu.

Svih pet škola dobilo je na raspolagaanje isti materijal i istu količinu te istu opremu. Elektromotor snage 1500 W  i napona 48 V nalazi se u stražnjem kotaču, solarni fotonaponski modul je snage 90 W i napona 12 V, te je postavljen s gornje strane karoserije i daje ukupno snagu 540 W.

Koriste se akumulatori kapaciteta 100 Ah. Dizajn i oblik automobila je slobodan po izboru svake škole, ali je ograničen jer su svih pet škola na raspolaganje dobile istu količinu aluminijskih profila.

Više pročitajte na portalu Automania.hr

25.07.2013. 08:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh