« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
TRKOM DO IQ-a

Sportovi koji povećavaju kvocijent inteligencije

Ne postoji međuovisnost mišićne snage i inteligencije, ali tjelesna izdržljivosti itekako utječe na IQ

Inteligencija
Inteligencija (Shutterstock)
Više o

sportski duh

,

trčanje

,

inteligencija

,

kvocijent inteligencije

,

tjelesna aktivnost

Redovito bavljenje sportom može povećati kvocijent inteligencije, pokazuje nova švedska studija u kojoj su sudjelovali muškarci godišta 1950. do 1976. koji su podvrgnuti detaljnim tjelesnim i psihičkim testovima.

Znanstvenici su za vrijeme provođenja istraživanja posebnu pozornost obraćali na međusobnu povezanost pojedinih faktora.

>>Inteligentnije žene znaju uživati u seksu

Otkrili su da ne postoji međuovisnost mišićne snage i inteligencije, dok su pokazatelji izdržljivosti dali sasvim drugačiju sliku - muškarci koji su se bavili sportovima koji potiču fizičku izdržljivost imali su bolje razvijene govorne i matematičke sposobnosti, prostornu imaginaciju i logičko razmišljanje.

"Dobro istreniran kardiovaskularni sustav efikasnije mozak opskrbljuje važnim tvarima. Uz poboljšan rad mozga rastu i brojne druge sposobnosti, što pokazuje da se bavljenje sportom pozitivno odražava na inteligenciju", zaključili su znanstvenici.

U prilog istraživanju idu i testovi koje je tijekom 12 godina na uzorku od 30.000 osoba provodio njemački liječnik Henner Ertel koji tvrdi da bavljenje sportom u razdoblju od 36 tjedana može povećati IQ sa 99 na 128. Pritom se pamćenje ispitanika poboljšalo za 57%, koncentracija za 42% i sposobnost učenja za 39%. Do odličnih rezultata dovela je posebna kombinacija učenja i vožnje bicikla. 

"Kao i u svemu, pretjerano vježbanje može biti kontraproduktivno, jer mišići tada traže više resursa. Dolazi do slabije opskrbe moždanih stanica zbog čeka sport gubi svoj pozitivan učinak na inteligenciju", upozorava Ertel.

Među sportovima koji se posebno preporučuju za poboljšanje izdržljivosti, a time i kvocijenta inteligencije, su brzo trčanje ili jogging, nordijsko hodanje, skijaško trčanje, vožnja bicikla i plivanje. Treninzi bi trebali trajati oko 60 minuta, najmanje tri puta na tjedan.

25.10.2010. 17:23:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    roman
    26.10.2010. 13:48
    Trčanje poveća IQ. Što kažeš na to!
  2. avatar
    stihoklepac
    26.10.2010. 14:51
    Da su 36 mjeseci vježbali rješavanje testova inteligencije umjesto što su se bavili sportom kladim se da bi svoj IQ digli i više. (usput, a je ti problem podići IQ sa 99 na nešto više...)
  3. avatar
    xena
    26.10.2010. 15:23
    pa mislim da je kljucno to sto se u clanku istice - bildanje nema koristi za IQ, ali je trcanje i bicikliranje korisno. previse je stetno kao i premalo, sto objasnjava zasto sportasi nisu bas najpametniji :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh