« Život
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
ONLINE REKREACIJA

Umjereno korištenje interneta na poslu povećava produktivnost

Društvene mreže zaista poboljšavaju rad djelatnika, ali sve dok na to ne troše više od 20 posto radnog vremena

Umjereno korištenje interneta na poslu povećava produktivnost
Umjereno korištenje interneta na poslu povećava produktivnost (Shutterstock)
Više o

internet

,

Facebook

,

posao

,

Twitter

,

produktivnost

Oni koji iz zabave surfaju internetom, najviše 20 posto radnog vremena, produktivniji su čak 9 posto više od kolega kojima ne pada na pamet da to čine dok rade. Zaključak je to australskih stručnjaka koji su proveli istraživanje nad 300 uredskih radnika s ciljem davanja odgovora na jednu od najvećih dilema digitalnog doba - je li korištenje Facebooka i Twittera, čitanje vijesti na internetu, slušanje glazbe i posjećivanje You Tubea tijekom radnog vremena štetno ili ne?

Odgovor stiže sa Sveučilišta Melbourne i poprilično je jednostavan i banalan - da, društvene mreže zaista poboljšavaju rad djelatnika, ali sve dok ih oni koriste umjereno, piše Sydney Morning Herald. Ponavlja se ključno životno pravilo - zlatna sredina je najbolja u svemu pa tako dakle i u surfanju internetom. Logika je sasvim jasna; ako previše vremena provodite pregledavajući svoj profil na Facebooku, traženju vijesti, slanju privatnih emailova i tako dalje, vaša produktivnost će opasti. S druge strane, ako na internetu pogledate pokoji video, posjetite stranice s vijestima, prelistate Twitter ili Facebook, obavite šoping ili se bavite Internet bankarstvom -u relativno kratkom vremenskom periodu (najbolje nekoliko puta tijekom radnog vremena) - odmorit ćete mozak, lakše ćete doći do novih ideja, osjećat ćete se osvježenima.

Prema tvrdnjama stručnjaka, kako bismo povećali produktivnost na poslu potrebno je provesti najviše 20 posto radnog vremena na internetu. Sve preko toga ima negativan učinak. S tim se slaže i Peter Wilson, predsjednik australskog Instituta za ljudske resurse, koji podcrtava važnost rekreativnog djelovanja društvenih mreža i ostalih zabavnih elemenata interneta. On smatra da bi tvrtke u internetu trebale vidjeti savjetnika, a ne neprijatelja. Brent Coker, voditelj istraživanja, nema dvojbi: „Radnik koji se odmorio i zabavio bolje će prionuti poslu. Uvjet je da surfanje internetom, gdjegod ono vodilo, bude motivirano potrebom za kojom minutom odmora, te da aktivnosti na internetu ne budu preozbiljne."

25.10.2010. 21:10:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    25.10.2010. 21:55
    mislim da nista u zivotu ne radimo umjereno
  2. avatar
    nužnik
    25.10.2010. 22:28
    Kako možete napisati ovakvo debilno sranje?
    Svakom poslodavcu u HR kojem kažete ov poslat će vas u sto pički materina. Fraza "Prema tvrdnjama stručnjaka..." je toliko otrcana i bazdi na površno preveden strani tekst da je to gadljivo. Jel vi pišete za Googleove robote ili za ljude? Zar je stvarno 99% vaših čitatelja sastavljeno od umornih budala ccc.
  3. avatar
    napaljena
    25.10.2010. 22:51
    Nužnik, jesi ti poslodavac u RH?
  4. avatar
    biba
    25.10.2010. 22:58
    ti nužnik mora da si umjereno pametan kad se tako izražavaš
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh