« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZA BUDNIJI MOZAK

Spavajte popodne i bit ćete pametniji

Što smo duže budni, naše misli postaju pospanije, a samo malo popodnevnog sna popravlja naš kapacitet učenja

(Shutterstock)
Više o

učenje

,

spavanje

,

mozak

,

san

,

drijemanje

,

popodnevni san

Najnovije istraživanje znanstvenika s američkog Sveučilišta Berkeley pokazalo je da popodnevno drijemanje ili spavanje može potaknuti kapacitet učenja u mozgu. Istraživanje kaže i da, što smo duže budni, naše misli postaju pospanije.

Stručnjaci su sudionike istraživanja, njih 39, podijelili u dvije grupe - one koji su odspavali popodne i one koji nisu.

U podne su svi ispitanici bili podvrgnuti rigoroznom učenju kako bi se opteretio hipokampus, dio mozga koji pomaže u pospremanju činjeničnog pamćenja. U 14 sati je jedna grupa uzela odmor od sat i pol, a druga je ostala budna. Kasnije tog dana, u 18 sati, sudionici su opet morali učiti.

Pokazalo se da su ispitanici koji se nisu odmarali bili gori u učenju, a oni koji su popodne odspavali bili su znatno bolji, a čak su i popravili svoj kapacitet učenja.

Kako kaže profesor Matthew Walker, san ne samo da ispravlja negativne učinke nespavanja, već nas na neurokognitivnoj razini pomiče dalje od razine na kojoj smo bili prije nego što smo spavali.

28.02.2010. 15:23:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh