« Život
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SPORNI CENTIMETRI

Što to skraćuje mjeru muškog "ponosa"

Nove generacije muškaraca imaju manje penise i sve više sliče ženama, tvrdi studija s padovanskog sveučilišta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

penis

,

erekcija

,

hormoni

,

duljina penisa

,

estrogeni

,

androgeni

Nije uvijek ugodno pričati o tim stvarima, ali istraživanje je istraživanje i, ako je imalo kvalitetno, podastrijeto je relevantnim činjenicama i dokazima - konkretno, radio se o duljini penisa. Naime,  istraživači sa Sveučilišta Padova došli su do zaključka da se mjera, odnosno duljina muškog „ponosa" dok nije u erekciji smanjila za čak jedna centimetar u posljednjih 60 godina. Tijekom 1940-ih, ta je mjera iznosila 9,7 centimetara (sudeći prema podacima koje je od 2,700 Amerikanaca prikupio Alfred Kinsey - napomena, radi se o muškarcima iz SAD-a pa je upitno koliko je to vrijedilo za ostatak svijeta). Danas je prosječna duljina penisa u opuštenom stanju 8,9 centimetara. Istraživači su uzeli mjere od 2,000 18-godišnjaka  iz Italije - istraživanje je predvodio Carlo Foresta s padovanskog sveučilišta.

Možda je to nekome smiješno, ali radi se o ozbiljnom problemu. Uzrok skraćivanju leži u zagađenom okolišu. Zagađenja imaju utjecaja na razvitak embrija unutar majke. „Dioksini, pesticidi, teški metali, razni aditivi u plastici, deterdženti, boje" , objasnio je Foresta na medicinskom skupu u termama Abano, „svi oni djeluju na dva načina: ometaju djelovanje muških hormona androgena ili 'imitiraju' ženske hormone estrogene." Kako se duljina penisa i veličina testisa određuje preko androgena, njihovo slabije djelovanje ima očite posljedice na razvoj spolnih organa u muškaraca, točnije na njihovu veličinu.

„No, postoji tu još implikacija", kaže Foresta. Ne smanjuje se samo veličina penisa već se učinci vide i na čitavom tijelu. Od građe, skladnosti, simetričnosti. Moderne generacije muškaraca postaju sve više, duljih ruku i nogu. To je samo još jedna posljedica hormonalnog nesklada, uvjerava Foresta. Današnji mladići sve su manje slični onim od prije stotinjak godina i, nažalost, sve više sliče ženama, zaključuje stručnjak.

28.02.2010. 18:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh