« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
VOZI, MIŠKO!

Solarna cesta budućnosti tri puta skuplja od obične

U SAD-u je pokrenut projekt 'Solar Roadway' (Solarna cesta), o cestama izrađenih od solarnih fotonaponskih ćelija

Solarna cesta postaje stvarnost?
Solarna cesta postaje stvarnost? (Screenshot YouTube)
Više o

solarna cesta

,

fotonaponske ćelije

,

cesta budućnosti

Korištenje fotonaponskih ćelija koje sunčevu energiju pretvaraju u električnu masovno se koriste u cijelom svijetu. Ponekad na prvi pogled neobične ideje su u stvari dobro zamišljene, samo treba pronaći način za njihovu ekonomski isplativu implementaciju u praksi.

Takva je i ideja koja dolazi naravno iz SAD-a, u kojoj se želi napraviti površina ceste od solarnih fotonaponskih ćelija, a proizvedena struja bi se mogla koristiti za okolna domaćinstva, tvornice, napajanje elektromobila koji voze po cesti ili u hladnijim krajevima za zagrijavanje površine ceste kako bi se uklonio led i snijeg. Naravno za takvu ideju potrebne su nove generacije solarnih fotonaponskih ćelija, ali ni to nije nemoguće.

U SAD-u je pokrenut projekt 'Solar Roadway' (Solarna cesta), o cestama izrađenih od solarnih fotonaponskih ćelija. Za pokus u praksi je u sjevernom Idahou prekriven parking fotonaponskim ćelijama. Taj projekt financirala je Uprava za ceste iznosom od 750.000 dolara, a instalacija solarnog parkinga ima instaliranu snagu od 5.700 W.

Solarni paneli s kojima bi trebala biti pokrivena cesta,odnosno parking, napravljen je posebnom tehnikom, a ima tri sastavna dijela. Prozirni omotač koji je površinski sloj s ugrađenim solarnim ćelijama, LED svjetlima (za oznake na cesti) i grijačima za otapanje leda i snijega. Potom dolazi sloj elektronike za kontrolu rasvjete i komunikacija, te na kraju zadnji sloj ploče za distribuciju energije dalje do potrošača (domaćinstva, tvornice...).

Više pročitajte na automania.hr.

10.06.2013. 10:44:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh