« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
MAGIČNA PASTA

Slatko, slano, ljuto, gorko... a jeste li probali peti okus?

Umami je prije 104 godine otkrio japanski znanstvenik, no sve donedavno nije bio previše raširen

Umami je peti okus
Umami je peti okus (Screenshot)
Više o

umami

,

natrij glutamat

,

peti okus

Umami je tajni sastojak fantastičnih jela, a poznat je i kao ˝peti okus˝. Gastro kritičarka Laura Santtini, koja je razvila njegovu modernu verziju u obliku paste objašnjava: ˝Željela sam otkloniti veo misterije da je umami nešto što razumiju samo znanstvenici. Istina je da bi trebao biti zanimljiv svakome tko ima jezik.˝

Umami revolucija počela je 1908. u Tokiju kada ga je kemičar Kikuane Ikeda identificirao kao okus hrane s visokim udjelom glutamata. Ubrzo je uspio kristalizirati natrij glutamat, kontroverzni pojačivač okusa, koji se od onda raširio po cijelom svijetu.

Zatim su 2000. istraživači sa Sveučilišta Miami otkrili da jezik ima receptore okusa posebno osjetljive na glutamat, koji signaliziraju prisutnost proteina u hrani koji su potrebni tijelu. Mogućnosti umamija od onda koriste restorani diljem svijeta.

Daleko od toga da se radi o japanskom fenomenu, postoje primjeri hrane bogate umamijem u svakoj kulturi. Majčino mlijeko također je bogato njime. Njegova modernizirana verzija poznata kao ˝Okus br.5˝ uskoro će se naći u prodaji u Engleskoj.

28.10.2012. 12:52:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    mira27
    28.10.2012. 13:41
    U ranim pedesetim godinama prošlog vijeka Mono-natrijev glutamat se isprobavao na različitim sisavcima, ustanovljeno je da MSG oštećuju moždano tkivo i unutrašnje slojeve očne retine to jest da ih MSG ubija. Također je otkriveno kako oštećuje određene stanice mozga i oštećuje dijelove hipotalamusa. Ako bi uspoređivali ove nalaze sa nalazima ljudi molim vas da imate na umu kako su ljudi 5-6 puta osjetljiviji na MSG od laboratorijskih miševa. U jednom trenutku znanstvenici su ustanovili kao MSG uzrokuje prekomjernu težinu, dijabetes tipa II i metabolični sindrom X kod miševa (lezije ventro medijalnog nukleusa hipotalamusa – VMH)
    Ako na paketiću vaše hrane pronađete „limunska kiselina“ budite uvjereni da je u pitanju nešto što nalikuje MSG-u, a ne kiselina napravljena od limuna
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh