Slana hrana povećava rizik od srčanih bolesti
Nakon dvanaestogodišnjeg istraživanja, stigli su razultati, crno na bijelom.

Ako je vjerovati Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, više od 2.5 milijuna smrtnih slučajeva godišnje moglo bi se izbjeći kada bi ljudi dnevni unos soli sveli na maksimalno preporučenih 5 grama.
Većina ljudi dnevno konzumira 80-140% više od preporučene količine, dok dr. Pekka Jousilahti iz finskog zdravstvenog instituta tvrdi kako konzumacija samo 13,5% soli više od preporučene dnevne doze može duplo povećati rizik od srčanog zastoja, neovisno od toga imate li problema s krvnim tlakom.
Dr. Jousilahti upozorava da je prekomjeran unos soli glavni uzročnik visokog krvnog tlaka i različitih srčanih bolesti.
Spomenuto istraživanje provedeno je na 4 630 osoba oba spola, starosti od 25 do 64 godine u vremenskom razdoblju od 12 godina. Analizirali su se prikupljeni uzorci urina, a ispitanici su podijeljeni u dvije grupe, onu čiji su korisnici uzimali manje od 6.8 g soli u jednom danu, i onu u kojoj su ispitanici uzimali više od 13. 7 g. U razdoblju od 12 godina, 121 osoba stradala je od neke vrste srčanog zastoja.
Nakon što su rezultati uspoređeni s godištem i spolom sudionika, izveden je zaključak da je grupa koja je uzimala veće količine soli 2.1 puta sklonija razviti neku vrstu srčane bolesti.
Stručnjaci upozoravaju da većina soli u našoj prehrani dolazi iz kruha i gotove hrane, a tome se joj pridodaje sol kojom dodatno sami začinjavamo namirnice. Također, trebali bismo biti pažljiviji s namirnicama poput gotovih umaka, kobasica i mesnih prerađevina, čipseva i kečapa, pogotovo ako ih konzumiramo u većim količinama. Čak i dodaci prehrani i tablete protiv bolova mogu sadržavati soli.
Novi komentar