« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
ZIJEEEV

Mračna strana novih tehnologija

Kako su nove tehnologije povezane s kolektivnim umorom i sve većim nezadovoljstvom životom

Ubija li vas tehnologija polagano?
Ubija li vas tehnologija polagano? (Shutterstock)
Više o

zdravlje

,

glavobolja

,

nove tehnologije

,

gadgeti

Hvata li vas često glavobolja ili osjećate znakove prehlade? Bole vas leđa i nikako se ne možete otarasiti umora unatoč tome vježbate i pokušavate zdravo živjeti?

Onda ste i vi jedni od mnogih koji pate od kroničnog umora i iscrpljenosti. No, što se uopće skriva iza poetičnog naziva 'iscrpljenog uma'?

Iscrpljeni um stanje je koje karakterizira visoka mentalna aktivnost koja uzrokuje iscrpljenost, a na to koliko je točno opasna ukazuje činjenica da je ona najveći uzrok nesreća u modernom društvu.

Kako ju prepoznati?

Osim manjka energije, znakove je lako zapaziti u ogledalu. Možda se neobjašnjivo debljate ili mršavite, pojavljuju vam se tamni podočnjaci i koža gubi elastičnost pa postaje osjetljiva, a mišići ukočeni. A onda su tu još i nesanica, anksioznost, nemogućnost koncentracije i gubitak seksualne želje.

Kakve veze s time ima tehnologija?

Na nas se svakodnevno vrši pritisak sa svih strana. Radimo više nego ikad, društvene mreže stalno zahtijevaju našu pažnju, zdravlje nam je loše na svjetskoj razini, a obrazovni sustav zastario. Od nas se zahtjeva da radimo naporno i da radimo cijelo vrijeme. Iscrpljujemo metabolizam lošom hranom i uzimamo umjetne vitamine. Živimo od kave i, povremeno, alkohola.
Pokušavamo izgraditi uspješnu karijeru, proširiti obitelj i znati sve o svakome na društvenim mrežama, alatu koji postaje zamjena za pravo društvo, onome koji na nas svaljuje dodatnu, nepotrebnu količinu podataka koje mislimo da trebamo.

Zamislili smo si da moramo biti obaviješteni o svemu što se događa, ne samo u našoj bližoj okolici, nego i u svijetu. Kao rezultat toga, uvijek ganjamo nove informacije, nikada nam nije dosta i stalno smo na oprezu kako nešt ne bismo propustili. Što nam više tehnika i internet pokušavali 'olakšati' život, time ih mi više iskorištavamo kako bismo si ga otežali.

Koje je rješenje?

Jednostavno je: prestanite. Živite u trenutku, u vlastitom trenutku. Ne uzimajte mobitel u ruke, ne živite u tuđem trenutku. Odmorite od viška informacija koje vam zapravo ne trebaju. Ništa se neće dogoditi ako propustite pogledati vijesti. To jest, i bez vas sve će se idalje događati. Ne trebate sve znati.

Usredotočite se na sebe i ono što vam je potrebno za duhovno zdravlje. Ne pridajte toliku važnost informacijama koje netko drugi nameće. Odredite prioritete koji su vama važni, vama i nikome drugome. Ako malo bolje pogledate, to su rijetko stvari koje ćete naći na nekoj vrsti ekrana, a puno češće sjede kraj vas - i bulje u svoj vlastiti.

Piše: Andrea Holi
29.08.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh