« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
OPREZ

Skrivene opasnosti u kućanstvima - I. dio

Sigurno je lakše spavati kad znate da se vaša djeca kupaju u vodi koja nije puna olova ili spavaju u sobi u kojoj nema gljivica i vlage, zar ne?

Kuhinjska spužva može biti pravi izvor bakterija
Kuhinjska spužva može biti pravi izvor bakterija (Deviantart)
Više o

radon

,

Olovo

,

kućanstva

,

bisfenol A

,

opasnosti

Možda ste već primijetili određene suptilne pokazatelje da nešto ne štima s vašim zdravljem. Često kišete kad uđete u podrum, na rukama vam ostaje neugodan miris kad upotrijebite spužvu, mrlje na zidovima... Nema potrebe za dizanjem panike. Potencijalne opasnosti koje se mogu kriti u kućanstvima moguće je lako i jeftino ukloniti. To je važno znati i zbog samog zdravlja i zbog mirnoće uma - sigurno je lakše spavati kad znate da se vaša djeca kupaju u vodi koja nije puna olova ili spavaju u sobi u kojoj nema gljivica i vlage, zar ne?

Kuhinjske spužvice. Ako ih često ne ispirete, kuhinjske spužvice i krpice mogu sadržavati na stotine tisuća bakterija, više nego što ih ima wc školjka, a to će vam potvrditi i autor knjige The Germ Survival Guide Kenneth Bock. Često ih perite, često ih mijenjajte ili ih s vremena na vrijeme zagrijte u mikrovalnoj pećnici.

Ventilacijski otvori i sustavi. Ove sustave je potrebno često čistiti i dobro održavati. U njima može biti peludi, prašine, bakterija pa čak i plijesni. Kad kupujete ventilacijske i klimatizacijske uređaje, dobro se informirajte o tome koji su najbolji i koje je najlakše održavati. Isto tako, provjerite tvrtku koju namjeravati angažirati za ugradnju ventilacijskog sustava u stan, kuću ili poslovni prostor.

Radon. Prirodni radioaktivni plin koji ne možete vidjeti, pomirisati ni okusiti, a jedna je od vodećih uzročnika raka pluća kod nepušača. Relativno je čest kod ljudi koji koriste vodu iz vlastitih izvora i bunara. Ima ga i u hrani. Ima ga u kućanstvima s neurednim i vlažnim podrumima. Radon udišemo svakodnevno, ali ga automatski i izdižemo. Katkada je moguće da tragovi ostani u tijelu. Kako se zaštititi? Prvo, testirajte njegovu razinu u kući - oprema je komercijalno dostupna. Popunite sve pukotine u kući, na zidovima u podovima.

Bisfenol-A. Ovaj sastojak može se naći u plastičnim bočicama, čašama, konzervama i drugim klasičnim kućanskim premetima. BPA je kemikalija koja imitira hormone i često se koristi u polikarbonatnoj plastici i prilikom testiranja na životinjama. Izaziva probleme koji se kreću od raka prostate do preuranjenog puberteta kod djevojčica, dijabetesa i pretilosti. Više o tome saznajte ovdje.

Olovo. Evo još jedne nevidljive prijetnje u vašem domu. Srećom, nju je lako otkriti. Olovo je moćan neurotoksin koji izravno djeluje na mozak i na smanjenje kvocijenta inteligencije, izaziva gubitak pamćenja, potiče agresivnost. Moguće ga je naći u staroj boji, cijevima pa čak i u tlu. Testiranje razine olova u kućanstvu mogu obaviti profesionalci, ali komercijalno je dostupan i set za testiranje. Ako u vašoj kući postoje olovne cijevi, vrijeme je da uložite u nove od nekog drugog materijala.

12.07.2011. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh