« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
ZAŠTO NE PROBATI?

Kaktus - vrlo zahvalan za uzgajanje i u kući i u vrtu

Kaktuse možete držati u zatvorenom, na otvorenom, u različitim vrstama tla, a zaista ne zahtijevaju puno brige. A tek kad procvjetaju...

Kaktus
Kaktus (Deviantart)
Više o

cvijeće

,

vrt

,

kaktus

Ako često zaboravljate zaliti kućne biljke ili vrt, možda je za vas najbolja opcija kaktus.  Ta je biljka po definiciji idealna da izdrži dulji period suše. Možda niste znali, ali kaktusi mogu rasti u vrlo različitim klimama, ne samo u onoj pustinjskoj.

Za neke kaktuse se zna da žive i stotinama godina. Oni cvjetaju, istina, vrlo rijetko, najčešće jednom godišnje, ali to je vrijedno čekati. Cvijet bilo kojeg kaktusa s lakoćom će vam oduzeti dah. Pa zašto ne biste pokušali napraviti mali vrt s kaktusima? Prvo morate u obzir uzeti gdje će vrt točno biti te koliki će biti. Zatim treba malo istraživati i pronaći vrstu kaktusa koji može podnijeti klimu podneblja u kojem se nalazite. Kaktuse možete nabaviti u boljim specijaliziranim centrima u kojima ćete, ako budete imali sreće, naletjeti na susretljive prodavače koji vam usput mogu udijeliti par savjeta. U nastavku vam navodimo neke opće stvari koje trebate znati.

Ako ih držite u zatvorenom prostoru, najbolje je da budu kod prozora da dobiju što više svjetlosti. Kaktus okrenite svakih nekoliko tjedana da svaka strana upije svjetlo i da kaktus ne izraste u nepravilan oblik. Neke vrste koje dobro uspijevaju u zatvorenom su iz skupine Epiphyllum, te Myrtillocactus geometrizans.

Ako živite u području koje je konstantno suho tijekom godine, tada kaktus možete uzgajati na otvorenom u mnogo vrsta tla. Ako živite u relativno vlažnom području, tada je najbolje to činiti na tlu koje je šljunkovito i pjeskovito zbog boljeg isušivanja. Kao medij za razvoj biljke, najbolje je složiti kombinaciju istih dijelova vrtne zemlje, komposta i grubog pijeska ili kamenčića. Vrtni centri bi zaista trebali imati sve što vam je potrebno.

Kad je u pitanju temperatura također je potrebno znati nekoliko stvari: da bi kaktus uspješno i potpuno procvjetao, preko noći mu je potrebno hladnoće. To je problem ako ga uzgajate u stakleniku ili u kući tijekom jesenjih i zimskih mjeseci. Ipak, neke vrste mogu tolerirati neprestanu vrućinu - Astrophytum capricorne i Notocactus magnificus.

Drenaža i gnojenje: kaktusima je potrebna dobra drenaža. Ako ih držite u posudama, pobrinite se da na dnu ima dovoljno rupica za drenažu i najmanje 8 centimetara 'zemlje'. Kad su u pitanju posude, tegle ili štogod već da koristite za držanje kaktusa, materijal nije važan - keramika, staklo, plastika, sve dolazi u obzir. Svaka vrsta materijala ima svoje prednosti i nedostatke.

Po pitanju gnojiva, ono dolazi u tekućem obliku i u obliku kuglica ili granula. Profesionalci izbjegavaju granule i kuglice zbog toga što se sporo otapaju i dulje hrane kaktus, čak i tijekom sezone u kojoj inače miruju s rastom, a to kasnije može izazvati dodatne probleme u razvoju.

Kad zalijevati kaktus? To ovisi o godišnjem dobu, klimi, području u kojem se nalazite, tlu pa čak i vrsti posude u kojoj je kaktus (ako je u zatvorenom). Općenito govoreći, kaktus zalijevati treba samo tijekom ljeta, samo kad je sunce visoko tijekom dana ( da tlo brže upije vodu i da se brže isuši) i to svakih 8 do 15 dana. Tijekom zime, kaktus držite suhim i nemojte ga zalijevati više od jednom mjesečno. U proljeće i ljeto, ako je hladno, potrudite se da kaktus bude što je više moguće suh, a ako je neobično vruće, zalijte ga. Što se tiče nametnika, ne biste trebali imati nikakvih problema sve dok redovito uklanjate odumrli dio biljke ( naročito ako je u vrtu) s mjesta na kojem je kaktus.

17.07.2011. 22:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh