« Lifestlye AUTO
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
auto show

Sjaj i štednja u Genevi

Automobili predstavljeni na zadnjem auto showu imaju jednu karakteristiku - štedljivi

Fotografija vijesti
Više o

novi automobili

,

Geneva auto show

,

noviteti autoindustrije

Na prvi je pogled bilo jasno kako je ovogodišnji moto bio spašavanje posrnule autoindustrije. Pa je naglasak bio na štednji, bilo novca ili štedljivim automobilima koji su zdravi za okoliš.

Pogledajte galeriju

Eco-friendly automobili bili su izloženi na svakom uglu, bilo da se radi o električnim ili hibridnim automobilima. Među njima našli su se poseban prilagođen Chevrolet Spark, dugačka Opel Ampera EV na bazi hibridne tehnologije Chevrolet Volt, Toyota IQ EV i Mitusbishi I EV Sport Air. Proizvođači su stavili naglasak i na automobile s manjom emisijom ispušnih plinova među kojima se našla europska verzija slavnog Nano od indijskog proizvođača Tata. Taj džepni automobil za gradsku vožnju svojom veličinom odgovara ulicama, ali i novčanicima nagrizlim krizom bez obzira što se u njemu osjećate kao da sjedite u kolicima trgovačkog centra.

Unatoč krizi Geneva je prema običaju ponudila sjaj i blještavilo za bogatiji džep. Među luksuznim, skupim, macho, snažnim sportskim automobilima predstavljeni su  670 bhp Lamborghini Murcielago LP670-4 Superveloce, Aston Martin One-77, Bentley Super Continental, Maserati Grandturismo and Ferrari 599XX. Iako se radi o potpuno drugačijim automobilima nego što smo ih spomenuli na početku u nekim stvarima možda su i sličniji nego što se čini. Kao što jedan moj prijatelj zna često reći kompanija Bugatti vjerojatno je najzelenija među svim autoindustrijama. Zašto? Vlasnici takvog automobila svog ljubimca najčešće ne koriste uopće za vožnju nego ga čuvaju poput skupe igračke pa mu je i vijek trajanja mnogo duži od prosječne Ford Fieste.

Mnogi proizvođači automobila nisu uspjeli unovčiti svoje prijašnje uspjehe. Sav trud Citroena sa svojim DS brandom nije ostavio preveliki dojam. DS Inside predstavljen na sajmu je maleni automobil za kupovinu s ružičastim krovom što ga ograničava potpuno na žensku populaciju. Istovremeno Mercedes Benz je na svojoj reviji automobila predstavio novu E klasu uz niz predivnih modela iz 50-tih i 60-tih, pokazujući nedostatak mašte u dizajnu koji je prisutan već nekoliko godina. Možda bi bilo bolje da inspiraciju potraže u prekrasnim modelima starim pedesetak godina. (obradila Danijela Miklec)

Pogledajte galeriju

Piše: Emma Forrest, MWN
04.03.2009. 10:47:27
    

Vezana galerija
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh