« Kazalište
objavljeno prije 3 godine i 6 mjeseci
NAJAVE

Scensko čitanje drame 'Nježnost'

Scensko čitanje održat će se u izvedbi glumaca Andrije Kopčoka, Ive Šimić Šakoronje, Ive Kraljević, Ivana Pašalića i Romine Tonković

Scensko čitanje
Scensko čitanje (Arhiva)
Više o

scensko čitanje

,

drama Nježnost

Scensko čitanje drame 'Nježnost' poljske autorice Maline Przeṡluge, u režiji Rajne Racz i prijevodu Jelene Kovačić, bit će priređeno u Teatru &TD u subotu, 19. rujna, kao rezultat ovogodišnje Međunarodne dramske kolonije kojoj je Poljska zemlja partner.

Scensko čitanje održat će se u izvedbi glumaca Andrije Kopčoka, Ive Šimić Šakoronje, Ive Kraljević, Ivana Pašalića i Romine Tonković, a program će se održati uz poštivanje svih epidemioloških preporuka.

Nakon čitanja slijedi okrugli stol o temi poljskoga i hrvatskoga suvremenog dramskog stvaralaštva s autoricom drame Malinom Przeṡlugom i slavisticom Gabrielom Abrasowicz koji će moderirati Željka Turčinović, priopćio je u petak Hrvatski ITI (International Theatre Institute) centar.

Od teksta do predstave" - Međunarodna dramska kolonija 2020.

Međunarodna dramska kolonija "Od teksta do predstave" u organizaciji Hrvatskog ITI centra održava se od 14. do 19. rujna u suradnji sa zagrebačkim Teatrom &TD.

Riječ je o projektu koji se kontinuirano od 1999. održavao početkom srpnja u istarskom gradu umjetnosti Grožnjanu ali je, kako se objašnjava, zbog ovogodišnje situacije izazvane koronavirusom, organizator događanja odlučio preseliti program u Zagreb.

Ovaj rezidencijalni projekt u procesu rada stavlja fokus na dramskoga pisca i dramski tekst, a ove godine ostvarena je suradnja s poljskom spisateljicom Malinom Przeṡlugom koja od 14. rujna s mladom kazališnom redateljicom Rajnom Racz radi na scenskom čitanju navedenoga dramskog teksta.

Voditeljica programa Međunarodna dramska kolonija i predsjednica Hrvatskog ITI centra Željka Turčinović podsjetila je da je program pokrenut zbog provjere i promocije inozemnih i domaćih tekstova u obliku scenskoga čitanja.

Napomenula je da Hrvatski ITI centar od 2018. ostvaruje kazališnu suradnju s Poljskom u obliku prevođenja drama, organiziranja gostovanja predstava, recipročne promocije dramskoga i kazališnoga stvaralaštva.

"Posebno treba istaknuti trud i rad naše stalne poljske suradnice Gabriele Abrasowicz kojoj možemo zahvaliti što je 2019. izdana antologija suvremenih hrvatskih drama na poljskom jeziku te koja je, uz suradnju s Jelenom Kovačić izabrala dramu 'Nježnost' autorice Maline Przeṡluge", istaknula je Turčinović.

Poljska spisateljica, dramska spisateljica i dramaturginja u Teatru Animacije u Poznanju Malina Przeṡluga rođena je 1983. Diplomirala je kulturne znanosti na Sveučilištu Adam Mickiewicz u Poznanju. Piše za djecu i mlade, a za knjigu "Ziuzia" dobila je nagradu "Knjiga godine" poljske sekcije IBBY-a.

U posljednje vrijeme piše i za odrasle, a njezini dramski tekstovi tiskani su u seriji "Nove drame za djecu i mladež", u časopisu "Dijalog", te izvođeni u lutkarskim i dramskim kazalištima u cijeloj Poljskoj. Njezina najvažnija dramska djela su "Predsjednikovo odijelo", "Tišina", "Zvijer", "Hrčak","Tigar", "Napuštena kuća", "Zmajevi", "Nježnost", "Dođi popričati" i "Nema".

Malina Prześluga dobitnica je niza prestižnih nagrada i priznanja na državnim natječajima poput "Natječaja za kazališnu umjetnost za djecu i mlade", "Metafore stvarnosti", "Kontaktne zone" i "Državnoga natječaja za uprizorenje poljske suvremene drame".

19.09.2020. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh