« Zdravlje
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
ne učite noć prije

San nam pomaže da točnije pamtimo

Kad smo naspavani, ne samo da pohranjujemo više informacija, nego su one mnogo točnije

(Getty Images)
Više o

učenje

,

spavanje

,

pamćenje

,

neispavanost

,

bolje pamćenje

Kimberly Fenn, kognitivna neuroznanstvenica i profesorica psihologije na Državnom Sveučilištu u Michiganu, kaže da je vrlo lako "zbrkati stvari u glavi".

„Ovo istraživanje pokazuje da smo sposobniji izdvojiti netočan aspekt sjećanja nakon što se dobro naspavamo". Fenn i drugi istraživači sa Sveučilišta u Chicagu i Sveučilišta Washington iz St. Louisa do tog su zaključka došli proučavajući prisutnost tzv. lažnog sjećanja kod studenata. Dok su prijašnja istraživanja pokazala da san poboljšava pamćenje, ovo je prvo istraživanje koje se fokusiralo na greške u pamćenju.

Sudionici istraživanja prvo su dobili popis riječi, a 12 sati kasnije pokazane su im pojedinačne riječi te su morali prepoznati koje su od njih vidjeli ili čuli pri prvom susretu. Jedna je skupina studenata dobila popis u 10 sati ujutro te su testirani u 22h, nakon normalnog dana bez sna. Druga je skupina vidjela popis navečer i bila testirana ujutro, nakon najmanje šest sati sna.

Provedena su tri eksperimenta u kojima su korištene različite vrste podražaja. U sva tri eksperimenta, studenti koji su spavali izabrali su manje netočnih riječi, što pokazuje da su imali manje problema s pogrešnim pamćenjem.

Kimberly Fenn, koja je vodila istraživački tim, kaže da rezultati ovog istraživanja imaju praktične implikacije za svakoga od nas - od studenata koji padaju na testovima na zaokruživanje do umirovljenika koji ponekad popiju pogrešan lijek.

Istraživanje je objavljeno u rujanskom izdanju časopisa Učenje i pamćenje.

14.09.2009. 18:46:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh