« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
RECENZIJA

Samsung Galaxy A6 Plus (2018) recenzija

Provjerila sam je li dovoljno atraktivan da osvoji korisnike uređaja srednje klase, osim ako nisu zagriženi Samsungovci?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sanja Ledinek)
Više o

Samsung

,

smartphone

,

recenzija

,

Sanja Ledinek

,

Samsung Galaxy A6 Plus (2018)

Samsung Galaxy A6 i A6 Plus (2018) novo su oružje kojim kompanija želi promijeniti gubitak značenja u segmentu srednje klase pametnih telefona u odnosu na konkurentske proizvođača iz Kine. Na testu imamo Galaxy A6 + (2018) model.

Uređaj dolazi s modernim zaslonom izdužene geometrije, dizajnom stražnje strane u duhu J-linije, dual kamerama i Qualcomm čipsetom. Provjerila sam je li dovoljno atraktivan da osvoji korisnike uređaja srednje klase, osim ako nisu zagriženi Samsungovci?

Koje ustupke donosi njegova niža cijena u odnosu na top modele? Odgovori na ova pitanja i niz drugih detalja slijede nakon što bacite oko na specifikacije.

Samsung Galaxy A6 Plus (2018) SM-A605FN osnovne specifikacije

  • Dimenzije: 160.2 x 75.7 x 7.9 mm

  • Ekran : Super AMOLED, 6", 1.080 x 2.220 piksela, 18.5:9

  • SoC: Qualcomm Snapdragon 450 - GPU Adreno 506

  • Memorija: RAM3 GB // ROM 32 GB + microSD

  • Baterija: Li-Ion 3500 mAh

  • Kamere: stražnja - Dual 16 MP (f/1.7) + 5 MP (f/1.9) /1080p@30fps // prednja -24 MP (f/1.9), LED

  • Povezivanje: FM radio; DualSIM; HSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE-A (2CA) Cat6 300/50 Mbps; Wi-Fi 802.11 a/b/g/n: Bluetooth 4.2 (A2DP, LE); microUSB 2.0; GPS

  • OS: Android 8.0

  • Ustupio: Neutrinomobile

  • Cijena: (srpanj, 2018.): 2 599,00 HRK

Dizajn

Galaxy A6 Plus izgleda prilično jednostavno u monolitnom kućištu aluminijske legure i prednjeg stakla. Samsung je metalu donio matiranu završnicu, umjesto sjaja, koja mi se sviđa jer otisci nisu upadljivi. Dimenzijama je gotovo identičan Galaxy S9 +. Kućište nije spremno za bilo kakvu avanturu s tekućinama jer ove godine Samsung je odlučio odbaciti zaštitu od vode i prašine.

U ruci nije sklizak. Nudi lijep osjećaj držanja svojim ugodno zaobljenim rubovima. Korištenje jednom rukom nekima će možda biti problem. No, uključen je način rada sučelja jednom rukom i geste na senzoru otiska prsta za otvaranje ili zatvaranje aplikacija što u konačnici rješava spomenuti problem.

Prednja površina je otporna na ogrebotine 2.5D Corning Gorilla Glass 5 staklom. Ima anti-glare protiv refleksije i vrlo učinkovit oleophobic premaz. Oko zaslona bočni okviri su širine 4 mm i na gornjoj i donjoj strani oko 11 mm.

Prema vrhu je zvučnik za razgovore, senzor blizine i svjetla, te prednja kamera s bljeskalicom. Gotovo su nevidljivi na crnoj reviziji, ali lakše uočeni na obojenim varijantama. Nedostaje LED indikator za obavijesti i zamjenjuje ga funkcija 'Uvijek na zaslonu'. Sat, datum, postotak baterije i obavijesti uvijek su vidljivi. Obavijesti mogu biti u rasponu od jednostavnih do punog teksta dolaznih poruka.

Donji okvir ostaje neiskorišten. Navigacijske tipke su po prvi puta u povijesti Galaxy A-serije na zaslonu. Mogu se podesiti u boji pozadine ili sakriti dvostrukim klikom na lijevom kutu, a tipka " Povratak" pomaknuti na desnu stranu zaslona ako vam je to praktičniji način korištenja.

Vrh je prazan. Na dnu su 3,5-milimetarski audio izlaz za slušalice, mikrofon i MicroUSB sučelje za punjenje i prijenos podataka. OTG funkcija je podržana. Ali, sučelje je USB 2.0 standarda koji danas imaju samo najjeftiniji modeli. Gospodo Samsungovci, zar vam je ostalo toliko zaliha ove stare komponente?

S desne strane nalazi se tipka za uključivanje/isključivanje rada i zvučnik. Iako je zvučnik po svom smještaju izvan standarda modernih pametnih telefona, dobra vijest je da ćete ga teže slučajno zatvoriti prstima ili dlanom nego kada je na donjem rubu. Na tipke nemam posebne pritužbe.

Što se tiče lijeve strane, tu su tipka za glasnoću, utor za dvije nanoSIM kartice i treći za MicroSD karticu. Dakle, nema potrebe žrtvovanja bilo čega, osim što samo jedna kartica ima podršku za 4G mreže. Budući dijele jednu antenu, rade u Standby modu.

Stražnja strana ima simetrično zakrivljene plastične trakice za antene u donjem i gornjem dijelu.

Prilično dobro su integrirane u metal. Ovdje se dual kamere u razini površine vizualno kombinirane sa senzorom otiska prsta tako da sve izgleda kao jedan modul. Desno je bljeskalica.

Kamere su na dovoljnoj udaljenosti od senzora otiska prsta i nećete pogriješiti u dodiru. Međutim, položaj čitača nije mi previše intuitivan. Zašto? Čini mi se da je malo previsoko u odnosu na dimenzije uređaja i zahtijevat će vrijeme privikavanja. Inače, skener ne odrađuje svoj posao munjevito, ali je pouzdan i očito se radi o nekoj starijoj generaciji senzora. Osim otključavanja pomoću skenera otiska prsta, A6 + može se otključati sustavnom prepoznavanja lica. U nekim slučajevima je prikladnija opcija. Nedostatak je što ponekad ne prepoznaje lice u slabom svjetlu.

Zaslon

Samsung Galaxy A6 Plus je dobio 6-inčni SuperAMOLED zaslon s PenTile tradicionalnim podpikselima, omjerom prikaza 18,5: 9 i rezolucijom od 2.220 x 1.080 piksela s gustoćom od 411 ppi. Zaslon ima izvrsne kutove gledanja, beskonačan kontrast, crna ostaje crna iz bilo kojeg kutu.

Reprodukcija boja je dobra, umjereno su zasićene i imaju pokrivenosti 96 posto sRGB spektra. U postavkama je ručno moguće podesiti RGB nijanse, tonove, odabrati jedan od tri načina prikaza (Adaptivni, Film AMOLED za gledanje videozapisa, AMOLED Photo Profile) i tako imati prilagođen prikaz prema svome ukusu ili sadržaju na zaslonu. Tu je plavi filter kako biste smanjili opterećenje na oči dok gledate na zaslon dulje vrijeme.

Razina maksimalne svjetline 340 cd / m² i 540 cd / m² na suncu malo zaostaje za top modelima, ali u stvarnom životu je dovoljna. Zaslon ostaje čitljiv na ljetnom suncu. Funkcija automatskog podešavanja svjetline radi na odgovarajući način. Kapacitivni sloj podržava 10 simultanih dodirivanja. Odziv i preciznost su vrlo dobri.

 

Samsung Galaxy A6 Plus : CPU, memorija

Hardverska osnova je noviji Qualcomm Snapdragon 450 SoC namijenjen za manje klasne modele. Proizveden je u 14-nanometarskoj procesnoj tehnologiji. Uključuje Adreno 506 grafički akcelerator, CPU s osam ARM Cortex-A53 jezgri sa satom frekvencija 1,8 GHz, 3 GB LPDDR3 jednokanalne operativne memorije na 933 MHz i 32 GB interne memorije. Korisnički ostaje oko 20 GB slobodnog prostora proširivog microSD karticom. Osim toga, imate Samsungov 15 GB Cloud gdje možete sigurnosno kopirati postavke i datoteke s uređaja.

Što su rekli Benchmark testovi? (prosjek na tri mjerenja)

  • AndroBench ( test za brzinu rada s memorijom): Sequential Read 300.42 MB/s - Sequential Write 106.07 MB/s

  • Geekbench 4.2.3. Pro: Single - core: 749 // Multi-core : 3892 // Compute ( GPU): OpenCL 1841 // RenderScript 3271

  • PCMARK-2.0 Work - 4564

  • 3DMARK Sling Shot EXtreme Open GL ES 3.1 - 438

U svakodnevnom životu nemoguće je rad opisati vrhunskim, ali lijepo obrađuje sve normalne aktivnosti. Kod zahtjevnih aplikacija ima malo usporavanja. Na rad osnovnih aplikacija uključujući Facebook, IM-e, Instagram itd. ne bi se trebali žaliti. Chrome može zadržati 7-8 otvorenih kartica i pri tome se ne usporava kretanje kroz web sučelje.

Igre

Iskustvo igranja? Budući su CPU i GPU relativno slabašni, 3D igre visokih performansi izvode se teže. Moći ćete ih igrati, samo ne na maksimalnim grafičkim postavkama. Na primjer PUBG mobile na 25-30 fps. Također sam uočila da se za vrijeme dužeg igranja uređaj prilično zagrijava. No, ne i kritično.

Povezivanje

Opcije za povezivanje su odlične: Wi-Fi 802.11a / b / g / n 2,4 GHz i 5 GHz, LTE Cat.7 / Cat.13 s brzinom prijenosa podataka do 300/150 Mbps , NFC Bluetooth 4.2 (aptX i LDAC) i bonus u obliku FM tunera. Za navigaciju koristi GPS GLONASS, BDS satelite. Hladni start počinje za 15 sekundi i nudi točnost 7-10 metara. Pri navigaciji pomaže magnetski kompas. MHL sučelje i DisplayPort ne postoje na ovom uređaju.

Zvuk

Zvučnik na desnoj strani vrlo je glasan kada je u pitanju zvonjenje ili gledanje filmova. Za slušanje glazbe zvuči tipično za svoju klasu. Tonovi srednje visine su dosta čisti, visoki ne toliko, a bas područje je manje izraženo.

Slušalice koje dolaze u paketu prosječne su, pa bih preporučila nabavku boljih. Zašto? Samsung je namijenio Dolby Atmos audio kodek za slušanje glazbe putem žičanih ili bežičnih slušalica koji podiže kvalitetu zvuka na znatno višu razinu. Može se detaljno prilagoditi u postavkama za različite glazbene stilove i fino ugoditi ekvilizatorom. Naravno, to možete učiniti za korištenje bilo kojih slušalica, ali jasnoća i čistoća zvuka dolazi do izražaja samo s boljima i FLAC ili MP3 datotekama barem 320 Kbps.

Baterija

Naš Galaxy S6 + (2018) opskrbljuje energijom baterija od 3500 mAh što je dobar prosjek. Budući AMOLED zasloni troše manje energije, a SoC nije posebno moćan. Ako ste umjereni korisnik, između punjenja može proći i dva dana. Za ostale korisnike (od 5 do 6,5 sati uključenog zaslona), vrijedi pravilo - punjenje noću. Naravno, sve ovisi o odabranoj svjetlini zaslona, kvaliteti prijema signala, promjenama temperature u oklini itd. PCMark 2.0 za testiranje izdržljivosti baterije izmjerio je 11 sati i 49 minuta, što nije loše. Sustav uštede energije je prilično napredan postavkama. Vrijeme punjenja je oko dva i pol sata i nedostaje podrška brzog punjenja.

Kamere: foto i video snimanje

Prednja kamera

Prednja kamera od 24 MP je rezolucijom iznenađenje. Optika je otvora F1.9 i nema automatsko izoštravanje. Ima svoju LED bljeskalicu koja može osvijetliti na tri različita intenziteta. Snimljene fotografije su veličine između 4 i 6 MB i treba nekoliko sekundi da se spreme. Za snimanje selfija postoji puni arsenal tretmana, specijalnih efekata i animacije u realnom vremenu. Također funkcija "self-focus" omogućuje simulaciju zamućivanja pozadine. Snimiti fotografije možete ispruženim dlanom okrenutim prema kameri nakon nekoliko sekundi. Rezultati su prilično pristojni u smislu kvalitete i detalja.

Dual kamere na stražnjoj strani


Glavna kamera ima dva modula: 16 MP (f / 1,7) i 5 MP (f / 1,9) za fokusiranje u realnom vremenu (zamućenje pozadine). Kamere rade u dva scenarija, standardnom i s inteligentnim pomoćnikom Bixby koji daje neke savjete analizirajući prikaz u kadru, prepoznaje i prevodi tekst itd.

Sučelje je standardno za Samsung, do pojave S9 serije i Appleovog sučelja :D Glavne postavke se odmah prikazuju na zaslonu, uključujući zamućivanje pozadine (živi fokus), odabir načina rada bljeskalice, HDR ( automatski, uključiti, isključiti), omjer snimanja preko cijelog zaslona itd.

Povlačenjem prsta s lijeva na desno pristupa se izborniku koji nudi odabir nekoliko načina rada ( kontinuirane snimke, noćne, sportske i zvukovne snimke, panorame...) , dok se s desna na lijevo otvara izbornik filtra.

Postoji i ručni načina rada s nekoliko postavki: podešavanje ISO osjetljivosti (100 do 800), balansa bijele boje, kompenzaciju ekspozicije (2,0 do +2,0) i prebacivanje načina mjerenja (fokus, središnji fokus i načine mjerenja matrice).

Kvaliteta snimljenih fotografija

Samsung Galaxy A6 Plus (2018) u dobrim svjetlosnim uvjetima snima detaljne fotografije s prirodnim prikazom boja. Sustav automatskog fokusiranja radi u redu. Ponekad malo zamagli fotografiju prema rubovima. Panoramske fotografije su povezane bez artefakata.

Na nižim razinama osvjetljenja ili zatvorenom prostoru detalji se lagano gube. Noćne fotografije imaju digitalne buke. Općenito, dovoljne su dobre kvalitete za slanje IM servisima i objavu na Facebooku ili Twitteru. Ugrađena bljeskalica najbolje radi za kratku udaljenost od objekta.

Zamućivanje pozadine nije loše, iako algoritmi za obradu ponekad zamagljuju i ono što nije potrebno. U biti, sve ovisi o sceni i svjetlosti. Također možete kasnije urediti zamućenje pozadine ( dubinsko polje) na fotografijama.

Primjere fotografija (mini album) pogledajte na imgur.com u punoj rezoluciji.

Video

Možete snimiti videozapis u Full HD rezoluciji, odnosno 1.920 x 1.080 piksela pri 30 sličica u sekundi. Ne postoji video stabilizacija. Kvaliteta videa je u rangu fotografija. Ne podržava snimanje videozapisa u 4K rezoluciji. Razlog je ograničenje procesora.

Uzorak videozapisa


Android 8 i Samsung Experience 9.0

Galaxy A6 Plus (2018) pokreće Android 8.0 sustav s Experience 9.0 GUI i Bixby pomoćnikom, što ga u tom dijelu dovodi u rang skupljih Samsung 9/9+ modela. Sigurnosna nadogradnja je od 1. svibnja 2018. i ukazuje da one stižu na tromjesečnoj bazi.

Na zaključanom zaslonu dostupna su samo dva prečaca i možete konfigurirati koje želite. Sučelje karakterizira veliki broj postavki za fina ugađanja, podržana je promjena teme, a brze postavke imaju čistu, jednostavnu upotrebu koja mi se sviđa. Na prvi pogled nema zasebnog zaslona aplikacija, ali prijelazom prsta prema gore ili prema dolje na početnom zaslonu pojavit će se ovaj zaslon. Ovo Samsungovo rješenje meni je elegantno u svojoj jednostavnosti.

Od korisnih funkcija spomenula bih način rada podijeljenog zaslona, prikaz više plutajućih prozora, kloniranje aplikacija, skeniranje virusa, proširenje aplikacija na puni zaslon jer se većina njih izvodi u omjeru 16: 9., te sigurnu mapu u koju možete premjestiti datoteke i sve aplikacije i zaštititi ih lozinkom ili biometrijom. Postoje i alati za igru koji optimiziraju sustav tijekom igranja i onemogućavaju upozorenja. Sjajno, zar ne!

Na popisu aplikacija nalaze se sve Googleove, većina Samsungovih jer proizvođač nije stavljao nepotrebne, Microsoftove ( Office, OneDrive i LinkedIn) koje se ne mogu deinstalirati. Izvorne Samsungove aplikacije su Upravitelj datoteka ( u obliku kartica ili popisa), alat za optimizaciju sustava, podsjetnik, kalkulator itd.

Samsungova tipkovnica je vrlo prilagodljiva, no nema vibracija, pa je to jedan od nedostataka. Ako su vam vibracije bitne, zamjenjiva je bilo kojom na Google Play trgovini. Također je tu Samsungov vlastiti preglednik, ali možete koristiti Chrome za koji mi se čini da mrvicu bolje radi.

Ukupni dojam

A-serija je uvijek izgledala super, skupo, vrlo blizu Galaxy S modelima. Također Galaxy A6 Plus (2018) ima neke značajke top serije poput kvalitetno izrađenog metalnog kućišta, modernog izduženog Super AMOLED zaslona i najnoviji softver. Očekivanje je da će dobiti Android P nadogradnju. S druge strane je precijenjen, gledamo li njegov Snapdragon čipset i samo 3 GB RAM-a. Konkurencija za tu cijenu nudi bolji hardver. Na primjer Nokia 7 plus , Motorola Moto G6 Plus ili Xiaomi Redmi Note 5. Isto tako su kamere i autonomija baterije na dobroj prosječnoj razini, ali ništa više. U svakom slučaju, bliže je 'J' seriji nego 'A' seriji i atraktivan onima koji žele samo Samsung pametan telefon. Ako vam se uređaj svidio, možete ga nabaviti u Neutrinomobile trgovinama ili online  za cijenu od 2.599,00 kn u crnoj ili zlatnoj boji kućišta.

Zašto kupiti?

  • kvalitetna obrada

  • AMOLED-zaslon

  • zvuk u slušalicama

  • pristojna kvaliteta fotografije

  • FM radio

  • Android Oreo sa Samsung Experienceom (isto kao i kod S9)

Zašto ne kupiti?

  • hardver dovodi povremeno do usporavanja

  • prednja kamera ima samo fiksni fokus

  • nedostaje podrška za brzo punjenje

  • nema IPxx zaštite kućišta

  • staro microUSB sučelje

  • nema podršku navigacijskog sustava Galileo

  • nepotrebno visoka cijena

Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal
Piše: Sanja Ledinek
14.07.2018. 09:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh