« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
RECENZIJA

Nokia 7 Plus recenzija

Od trenutno dostupnih modela za kupnju tvrtke HMD Global, Nokia 7 Plus je jednostavno najbolji uređaj

Nokia 7 plus je stvarno moćna
Nokia 7 plus je stvarno moćna (Sanja Ledinek)
Više o

recenzija

,

specifikacije

,

Nokia 7 plus

Nokia 7 Plus je, što se tiče cijene, u rasponu između top i jeftinih modela. Dio je Android One programa, opremljena je kućištem koje se polira 17 sati kroz 26 procesa i ZEISS certificiranim lećama. Koliko je uređaj u praksi stvarno dobar? Isplati li se njegova kupnja? Vjerujem da nakon čitanja ove recenzije možete pronaći odgovor.

Nokia 7 Plus osnovne specifikacije

Dimenzije: 75,64x158,38x9,55 mm

Masa: 186 grama

Ekran: IPS, 6 "; 2.160x1.080 piksela, 402 ppi

SoC: Qualcomm Snapdragon 660, Adreno 512

Memorija: 4 GB RAM i 64 GB interna

Kamere: primarna 13 MP +12 MP - prednja 16 MP

OS: Android 8.1 Oreo

Baterija: 3800 mAh

Komunikacija: GSM (900/1800/1900), 3G, 4G LTE, Cat. 6, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0, NFC, GPS / GLONASS / BeiDou

Ustupio: HMD Global

Cijena (svibanj 2018.): 2.937,00 kn - 3.344,34 kn

Dizajn i ergonomija

Nokia 7 Plus ima pozitivnu promjenu u povećanju udjela zaslona, ostavljajući dojam modernog uređaja. Najvažnije, nema kopiran dizajn iPhone X modela. Dolazi u kućištu od jednog komada aluminijske legure serije 6000 u crnoj ili bijeloj boji temeljenoj na 6 premaza.

Rezultat je dobivena površina koja pod prstima podsjeća na keramiku i antenske trake nisu vidljive. Nije loša ideja. Nešto slično je primijenjeno u obradi Google Pixel 2 modela. Kvaliteta premaza? Ne može izbjeći brzu pojavu masnih otisaka prstiju i sklona je ogrebotinama. Spas dolazi u maskici koja se nalazu u prodajnom paketu.

Rubovi imaju polirani bakreni akcent. Izgledaju mi ukusno, pa čak malo avangardno. Kada se gledao vodoravno, ostavljaju osjećaj ambivalentnosti i visokokvalitetne teksture. Na stražnjoj strani ovi naglasci okružuju modul kamere i senzor otiska prsta, te su korišteni na Nokia brendu.

Prema proizvođaču, kućište ima IP52 certifikat vodootpornosti. Prevedeno na svakidašnji jezik: kapljice kiše neće uzrokovati probleme u radu. Upadne li vam uređaj u WC školjku, kadu ili prolijete neku tekućinu, servis je neizbježan.

Zahvaljujući ergonomskoj zaobljenosti stražnje strane dobro leži u ruci. Imate li manju šaku ili kratke prste, upotreba će često zahtijevati obje ruke.

Ulazi i kontrolne tipke imaju klasičan raspored. Tipke za podešavanje glasnoće i uključivanje/isključivanje rada su na desnom boku. Imaju lijep i čisti klik.

Lijevo je hibridni utor za SIM kartice i/ili microSD. Vrh ima 3,5 mm audio ulaz mikrofona s podrškom za OZO glasovno snimanje.

USB Type-C priključak, primarni mikrofon i mono zvučnik s "pametnim pojačalom" su na donjem rubu.

Poleđina smješta senzor otiska prsta bliže gornjem rubu i prst prirodno naliježe na površinu. Čitač nema pogrešaka pri prepoznavanju. Također su drugi vidljivi elementi na stražnjoj strani zadržani duž središnje osi prema dolje kako bi se poboljšala estetika. Ti elementi su logotip, oznaka Android One, dodatni mikrofon i dual kamere. One malo vire od površine. Desno od njih je prilično moćna bljeskalica s diodama različitih boja.

Prednja strana

Prednja strana zaštićena je aluminosilikatnim staklom Gorilla Glass 3, malo zakrivljenim na rubovima. Zaslon se savršeno uklapa u okrugle kutove kućišta. Okvir oko zaslona nije impresivno tanak jer je omjer zaslona u odnosu na prednju površinu 77, 5 posto. Ipak je znatno manji u usporedbi s drugim modelima marke Nokia.

Iznad zaslona su zvučnik za razgovore, senzori blizine i osvjetljenja, te prednja kamera koja se pomoću SmartLock funkcije sustava može koristiti za otključavanje pametnog telefona.

U desnom kutu nalazi se logotip. Ispod zaslona nema elemenata. U biti ovaj dio okvira je najširi, ali čini mi se da bi, s dolaskom Android P inačice s novim gestama, ova širina mogla poboljšati njihovo izvođenje.

Zaslon

Nokia 7 Plus koristi zaslon omjera prikaza 2:1 (18: 9), bez zračnog raspora između senzorskog sloja i IPS matrice. Duljina dijagonale je 6 inča, rezolucija 2.160 x 1.080 piksela i gustoće 402 piksela po kvadratnom inču. Prikaz je dovoljno oštar iako možete razlikovati pojedine piksele približavanjem uređaja vrlo blizu očiju. Naravno, nemate li pametnijeg posla nego stavljati uređaj ispred nosa kao što sam to ja učinila.

Pokrivenost sRGB prostora boje iznosi idealnih 100 posto, a Adobe RGB 89 posto što daje bojama blagu zasićenost. Ne možete ih prilagoditi u postavkama jer ta opcija nije predviđena.

Kontrast mjeri 1500: 1. Nije reprezentativan u odnosu na konkurenciju. Svjetlina je 500 cd / m² i pod jakim sunčevim zrakama treba potražiti sjenu. No, na drugoj strani, u mraku vas neće zasljepljivati ako vam se ne da uključiti noćni način rada (plavo svjetlo). Kutovi gledanja su u redu.

MultiTouch test pokazao je očekivani rezultat - 10 simultanih dodirivanja. Na zaslonu postoji zgodna zamjena za Always On. Primanjem uređaja u ruku prikazuje se vrijeme, obavijesti, postotak baterije i propušteni pozivi. Virtualne navigacijske tipke dio su zaslona.

SoC

Nokia 7 Plus za hardversku osnovu ima Qualcomm Snapdragon 660 (MSM8976) mobilnu platformu uvedenu prošle godine s Hexagon DSP tehnologijom kako bi se poboljšala energetska učinkovitost čipa. Procesor se sastoji od dva klastera. Jedan je visokih performansi (4 x Kyro 260 na temelju Cortexa A73 takta 2.2 GHz), a drugi je namijenjen uštedi energije (4 x Kyro 260 na Cortex A53, takta 1.8 GHz). Za grafiku je zadužen Adreno 512 GPU. Što se tiče memorije, dolazi s LPDDR4X 4 GB dvokanalne operativne memorije eMMC5.1( 1866 MHz) i 64 GB eMMC 5.1 interne. [AndroBench (Sequential Read 278.78 MB/s; Sequential Write 210.34 MB/s)]. Nokia 8, prošlogodišnji model ima istu količinu memorije za rad i pohranu.

Po prvom uključivanju uređaja u rad sustava korisnički ostaje 50 GB memorijskog kapaciteta. Gdje je nestalo gotovo 15 GB? Odgovorit ću vam i na to pitanje. Uređaj zapravo ima 2 sustava. Kada se pojavi nadogradnja, preuzima se i instalira na sigurnosni sustav. Nakon ponovnog pokretanja, "stari" sustav odlazi u stanje mirovanja u očekivanju ažuriranja, a ažurirana verzija je pokrenuta za korištenje. To je razlog što operativni sustav zauzima 2 puta više memorije.

Nisam razočarana u pogledu rada ovog modernog čipseta,. U općoj upotrebi aplikacije, web stranice se otvaraju brzo, nema pritisaka i stabilnost rada je odlična.

Benchmark rezultati mjerenja


Igre

U igrama je ponekad smanjen fps, ali nije problem održavati stabilan broj okvira. Asfalt 8 i Dead Trigger 2 možete odigrati prosječnom brzinom okvira od 56 FPS. Uz Modern Combat 5, postavljen na najvišu razinu grafike, glatka izvedba je još uvijek na 58 FPS. Postoji lagano zagrijavanje kod dugotrajnijeg igranja ili snimanja videozapisa.

Povezivanje

Za povezivanje ima NFC čip,USB port C je 2,0 (stariji i sporiji protokol od 3.1.). Modem je X12 s maksimalnom brzinom preuzimanja od 600 Mbit / s i brzinom prijenosa 150 Mbit / s. WiFi povezivanje podržava 2.4 GHz i 5 GHz na istom SSID. Kvaliteta prijema signala je dobra. GPS odrađuje posao odlično.

Baterija

Li - Polymer baterija je kapaciteta 3.800 mAh. Na jednom punjenju Nokiu 7 Plus lako možete koristiti i do dva radna dana. Čak u mom intenzivnom načinu korištenja gotovo nikada nisam imala ispod 20 posto kapaciteta na kraju dana s gotovo 6 sati SOT-a. Ako sam igrala igre koje za 1 sat crpe 13 % energije i umjereno koristila GPS, tada je ipak kapacitet redovito bio ispod 10 posto.

Na PCMark testu baterije Work 2.0, dok baterija nije pala s 100 posto na 20 posto, izmjereno je vrijeme 11 sati i 18 minuta.

U smislu brzine punjenja, podržan je QC3.0 standard u kombinaciji 9V / 2A (18W) punjača.

Brzina punjenja baterije

  • 5 min - od 2 % - 11%

  • 10 min - 18 %

  • 15 min - 29 %

  • 20 min - 34 %

  • 25 min - 43 %

  • 30 min - 50 %

  • 60 min - 72 %

  • 112 minuta - 100 %

Zvuk

Zvučnik se, osim što se lako i slučajno može pokriti rukom, ne bori s glasnoćom. Nudi prosječno čist zvuk za jedan pametni telefon. Kvaliteta zvuka putem slušalica uklapa se u standarde. Softverski nema dodatnih postavki. Oni koji imaju neke omiljene bežične slušalice, cijeniti će AptX HD i LDAC podršku . Zvuk sa slušalicama koje dolaze uz uređaj prilično je tradicionalan, što sam isprobala uz nekoliko flac audio zapisa.

Zeiss kamere

Prednja kamera

Prednja kamera nasljeđuje Bokeh učinak bez podesivog dometa i Bothie način snimanja (istovremeno snimanje prednje i stražnje kamere stvarajući sliku u slici) iz prethodnih modela. Ima razlučivost od 16 MP ( 1,0 μm) i Zeiss objektiv otvora f / 2.0. Podržava samo fiksno fokusiranje. Također ima tehnologiju integracije od četiri piksela. U tamnijim svjetlosnim uvjetima snimanja automatski se sintetiziraju pikseli od 2.0 um za učinkovito poboljšanje svjetline i izraženije detalje fotografije. Rad prednje kamere zadovoljava u svim pogledima za objavljivanje na društvenim mrežama. Bokeh učinak nije savršen, ali je u stanju obaviti posao.

Dual kamere

Glavna kamera je u skladu s trendom 2018. godine. Konfiguracija uključuje jedan 12 senzor veličine piksela 1,4 μm, širokokutni objektiv otvora f / 1,75. Dodatni (telefoto) modul ima 13 MP senzor veličine piksela 1 μm i leću otvora f / 2,6. Pruža zamućeni efekt u portretnom načinu rada i praktičan dvostruki optički zoom koji omogućuje da približite pogled.

Primarni modul također odlikuje brzo automatsko fokusiranje zahvaljujući 2PD tehnologiji , ali nema OIS, već samo osnovnu elektroničku stabilizaciju protiv protresanja.

Aplikacija ima sve glavne potrebne opcija na osnovnom prikazu: tipka za okidanje, 2x optički zoom, način rada videozapisa itd. I to je na neki način dobro jer daje dobru vidljivost kadru bez ometanja tonom ikona. Za pristup postavkama i ostalim načinima snimanja kao što su Panorama, Live Bokeh .... treba ući u zasebni izbornik. Uključen je ručni način rada u kome se promjene parametara jednostavno pomiču klizačem.

Kvaliteta snimljenih fotografija

Uz dobar izvor svjetla u automatskom načinu rada fokusiranje je vrlo brzo i u većini slučajeva točno. Boje su prirodne, dinamički raspon malo ograničen, balans bijele korektan. Kamere ispravno određuju ekspoziciju na cijeloj sceni, ali dodirom na zaslon na bilo kojem području često dolazi do preeksponiranja.

Zumiranje dobro funkcionira jer nema artefakata karakterističnih za digitalni zoom i ne gube se pojedinosti. Panoramske fotografije imaju blago izobličenje perspektive, ali detalja ne nedostaje. Livebokeh ima neke pogreške, kao što smo navikli na uređajima koji simuliraju pozadinu zamućenja.

U lošim uvjetima osvjetljenja (sumrak) rezultati su vrlo promjenjivi. Ponekad uređaj jednostavno odabere prenisku ekspoziciju i autofokus ne funkcionira uvijek ispravno.

U okruženju noćnog svjetla snimljene fotografije izlaze malo zrnate, automatika ponekad diže malo previše ISO, ali još uvijek su boje točne i teksture objekta oštre. Bljeskalica radi svoj posao dobro.

Fotografije u izvornoj veličini i još nekoliko dodatnih pogledajte u galeriji, klikom na ovu poveznicu.

Video

Video možete snimati u 4K rezoluciji s 30 sličica u sekundi s OZO audio tehnologijom što je izvrsno za snimanje koncerata. No popis podržanih formata snimanja nema Full HD 60 FPS. Na moje ugodno iznenađenje, videozapis ima dobru stabilizaciju bez obzira na to što nema OIS-a. Video isječke snimljene kamerama pogledajte na slijedećim poveznicama:

Nokia 7 Plus 4K Video Recording -

Nokia 7 Plus 1080p Camera Sample -

Nokia 7 Plus 1080p Camera Sample (interijer)

OS i aplikacije

Testni uzorak došao je s Android 8.1.1 "čistom" inačicom sustava i sigurnosnom zakrpom od 1.svibnja 2018. Dizajn ikona je u skladu s Google koordiniranim smjernicama i standardni skup postavki uključuje samo one najpotrebnije.

S obzirom na funkcije, dobivate Google pomoćnika, dvostrukim dodirom možete probuditi zaslon, preko senzora otiska prsta pristupiti obavijestima itd. Brze postavke dostupne su sa zaključanog zaslona, a prečaci do glasovnog pretraživanja i kamere približavaju se dnu.

Imate tipične opcije za upravljanje količinom informacija koje se prikazuju dolaznim porukama, što znači da ih možete blokirati ili pogledati cijeli sadržaj kada stignu. U gornjem redu sučelja, koje prikazuje popis aplikacija, prikazuje se 5 najčešće korištenih za brži pristup. Početni lijevi zaslon je rezerviran Google Now. Web preglednik je Chrome, a tipkovnica je Googleova (Gboard).

Ukupni dojam

Nokia 7 Plus ima dobro osmišljene detalje koji dodaju elemente osobnosti. Izrada ne ostavlja dojam krhkosti i nepouzdanosti. Dapače, daje povjerenje u uređaj. Procesor u osnovi može zadovoljiti potrebe većine korisnika. Ako ste ljubitelj izvornog sustava, uređaj će vam se svidjeti. Zahvaljujući čistom Androidu i potrošnja energije nije visoka. Kamere su, za cjenovni rang, sasvim u redu, a što se tiče noćnih fotografija, još uvijek ima prostora za poboljšanja. Općenito, dobar je pametni telefon. Radi ono što treba i dobro izgleda.

Hvalimo

-čisti Android i redovne nadogradnje

-glasnoća zvučnika

-NFC podrška

-prisutnost 3,5 mm priključnice za slušalice

-jačina vibracija

-podrška za memorijske kartice

 

Nedostaci

-nema dovoljno svjetline zaslona na otvorenom

-ne postoji IR

-nema LED indikator

-niska razina zaštite od vode      

Piše: Sanja Ledinek
22.05.2018. 09:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh