« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
RECENZIJA

Motorola Moto G6 Plus - recenzija

Šesta generacija je veliki korak naprijed u pogledu kvalitete, stila i funkcionalnosti. U to me je uvjerio model Moto G6 Plus

Motorola Moto G6 Plus
Motorola Moto G6 Plus (Sanja Ledinek)
Više o

Motorola

,

recenzija mobitela

,

Motorola Moto G6 Plus

Motorola Mobility, nakon što je izgubila neovisnost i kratko bila pod Googleom, sačuvana je pod krilom Lenova kao zasebna robna marka. Moto G linija uređaja, po povoljnim cijenama za širok raspon korisnika, uvijek je bila značajna za Motorolu. Šesta generacija je veliki korak naprijed u pogledu kvalitete, stila i funkcionalnosti. U to me je uvjerio model Moto G6 Plus.

Motorola Moto G6 Plus dio je programa Android Enterprise Recommended. To je Googleovo odobrenje za centralno upravljanje korporativnim IT odjelima i mobilnim operatorima. Dosta bi bilo uvodne priče, zar ne? Vrijeme je za recenziju. Kao i uvijek na ovom portalu, s pogledom iz jednog ženskog kuta :D

Moto G6 Plus osnovne specifikacije

  • Dimenzije: 159,9 x 75,5 x 8 mm

  • Masa: 167 grama

  • Ekran: IPS - 5,9 inča ( Max Vision), rezolucija 2160 x 1080 piksela, 24 bita, veličina zaslona 68 x 135 mm

  • Mobilna platforma: Qualcomm Snapdragon 630 (4 jezgre @ 2.2GHz ARM Cortex-A53 i 4 jezgre @ 1.8GHz ARM Cortex-A53)

  • GPU: Adreno 508

  • Memorija: RAM 4 GB - interna podatkovna 64 GB + MicroSD

  • Baterija: 3200 mAh (ne može se korisnički ukloniti)

  • Kamere: Primarna (12 + 5 MP) + Dual LED bljeskalica - Sekundarna 8 MP

  • OS: Android 8.0 (Oreo)

  • Povezivanje: NFC, Bluetooth 5.0, Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / AC , GNSS (A-GPS, GLONASS), USB tip C (2.0) 4G, Dual SIM, 3,5 mm audio ulaz

  • Ustupio: Neutrino Mobile

  • Cijena (lipanj 2018) : 2.459,00 kn

Dizajn - poboljšanje u svakom pogledu

Motorola Moto G6 Plus poprima novije dizajnerske trendove i postaje izgledom atraktivnija u odnosu na prethodnu generaciju. Prednji stakleni panel na mjestima gdje se uklapa u aluminijski okvir ima 2,5D zakrivljene rubove, a stražnji 3D. Okvir je iste boje kao ostatak uređaja, a paneli su zaštićeni Gorilla Glass 3 tehnologijom. Sveukupno ostavlja vrhunski izgled.

Kućište nema certificiran IP standard zaštite od vode i prašine. Ima samo P2i nano premaz koji će ga zaštititi od blagih učinaka tekućina. Dakle, može podnijeti kapi kiše, slučajno prskanje vode i vlažne ili znojne ruke. Sve ostale nezgode uranjanja i potapanja zahtijevat će asistenciju servisa.

Uređaj je ugodno držati u ruci zbog zaobljenih bridova. Međutim, teško je prstima dohvatiti gornje površine zaslona ( s odličnim oleophobic premazom) bez podešavanja hvata. To znači da ćete ponekad trebati koristiti obje ruke ili prijeći prstom od središta zaslona na jedan od donjih uglova kako biste smanjili prikaz.

Stražnju stranu našeg testnog uređaja odlikuje razigrana indigo plava boja dok je okupan prirodnom ili umjetnom svjetlošću. Prema gornjem bridu je uzdignuta prepoznatljiva okrugla površina s kamerama i bljeskalicom.

Ovo dizajnersko rješenje nije nešto što bih pohvalila. Izbočina ne dozvoljava da uređaj leži ravno na stolu i lako bi mogla zapeti za neku od stvari koje se nalaze u ženskoj torbici ili u džepu. Međutim, to je štit za klizanje uređaja iz ruke. Eto, kako se kaže: negdje dobiješ, a negdje izgubiš. Tako je to.

Lijevi bok je prazan, desno su tipke za glasnoću i uključivanje/isključivanje rada. Međusobno se razlikuju teksturom.

Na vrhu su mikrofon za poništavanje buke i ulaz za SIM i SD kartice. Ladica dosta teško izlazi iz utora. Morala sam ju čupati noktima. Na sreću, nije mi pri tome niti jedan puknuo, što čini zdrava prehrana bogata vitaminima :D Za pohvalu je da istodobno možete koristiti dvije SIM kartice i jednu microSD karticu jer je ladica prilagođena ovoj kombinaciji.

Pogledom na donji brid vidljivi su 3.5 mm audio ulaz i USB Type-C 2.0 sučelje za punjenje baterije, povezivanje i OTG funkciju.

Prednja strana

Motorola je napredovala u smanjenju okvira oko zaslona, iako su dalje nešto širi nego smo navikli viđati u posljednje vrijeme kod mnogobrojnih novih uređaja. Iznad zaslona na širini okvira 8,5 mm smještena je prednja kamera s bljeskalicom i zvučnik/slušalica za razgovore.

Prednja kamera radi kao sigurnosna opcija otključavanja uređaja prepoznavanjem lica. Odlično radi sve dok su uvjeti osvjetljenja optimalni. Nema LED -ice za obavijesti.

Ispod zaslona je najviše prostora (26 mm). Tu su smješteni glavni mikrofon (pomalo neobično rješenje), natpis Motorola i lagano urezan skener otisaka prstiju ovalnog oblika. Djeluje malo usko. Ipak, svaki put prepozna otisak prsta.

Također može poslužiti kao navigacijska tipka kroz sučelje upotrebom gesti povlačenja prstima, a može i pokrenuti Google pomoćnik. Odabirom ovih dodatnih funkcionalnosti nestaje standardna navigacijska traka pri dnu prikaza. Time se dobiva dodatni prostor na zaslonu za tekst ili video sadržaj.

Moto G6 Plus: Zaslon

Zaslon je formata 2:1 ( 18: 9). Koristi IPS matricu tipične subpixel strukture. Duljina dijagonale iznosi 5,93 inča, a rezolucija 2.160 x 1.080 piksela s gustoćom 409 piksela po kvadratnom inču. Daje pokrivenosti sRGB gamuta oko 85 posto u standardnom načinu rada i dobru ravnotežu tonova. Softver omogućuje podešavanje načina rada boja i aktivaciju tzv. 'Noćnog načina rada' kako bi se smanjilo naprezanje očiju. Potonja opcija nije u onima za zaslon, već je u Moto programu.

Svjetlina zaslona podesiva je ručno ili automatskim postavkama na temelju senzora ambijentalnog svjetla. Na bilo kojoj razini svjetline ne postoji značajna modulacija pozadinskog osvjetljenja. Maksimalna svjetlina s bijelom bojom prikazanom na cijelom zaslonu je oko 580 cd / m² što daje vrlo dobru vidljivost na udaru sunaca. Ima dobre kutove gledanja bez značajnih pomaka boja i omjer kontrasta 1300:1. Kapacitivni sloj reagira na deset simultanih dodira prstima. Zaslon podržava Moto Display što je jedan oblik "ambijentalnog zaslona". Primanjem uređaja u ruku pokazuje se nakratko sat, datum, razina napunjenosti baterije i pristigle obavijesti.

SoC i memorija

Qualcomm Snapdragon 630 mobilna platforma je pokretačka snaga ovog uređaja. Temelji se na 14nm procesnoj tehnologiji. Ima 8 Cortex-A53 jezgri ARM arhitekture raspoređenih u Big.LITTLE konfiguraciji ( 4 x 2,2 GHz + 4 x 1,8 GHz). Grafički kontroler je Adreno 508 GPU. Količina radne dvokanalne 1333 MHz LPDDR4 memorije je 4 GB, dok interne podatkovne 64 GB. Korisnički je dostupno 52,71 GB. Može biti proširena pomoću microSD kartice.

Snapdragon 630 dolazi s Qualcomm Hexagon 642 DSP za potrebe obrade multimedijskih i modemskih operacija. Nije na razini DSP 680 u Snapdragon 660, tako da po tom pitanju postoji malo žaljenja što se Motorola nije odlučila na ovaj drugi SoC.

Bez obzira na to, općenito, komponente rade dovoljno učinkovito za svakodnevnu upotrebu. Njihov rad je daleko od frustrirajuće spore izvedbe. Aplikacije se učitavaju bez odgađanja, prebacivanje između njih je brzo, streaming glazbe i videozapisa ne pokazuje probleme. Nema pretjeranog zagrijavanja niti učinkovitost pada rada performansi pri višim temperaturama.

Možete igrati sve zahtjevne naslove, iako ne uvijek na visokim postavkama jer se aplikacija automatski postavlja na nižu kvalitetu grafike. Niste li neki teški gamer, trebali biste biti zadovoljni.

Benchmark mjerenja performansi

  • AndroBench: Sequential Read - 272 MB/s // Sequential Write - 200.44 MB/s

  • Geekbench 4.2.3. Pro: single - core: 870 // multi-core : 4097 // Compute( GPU): OpenCL 3018 // renderScript 3754

  • PC Mark: Multicore - 2500 // Work 2.0 - 4943 // Computer Vision - 2428// Chrome Browser - 3044

  • 3DMark Siling Shot Extreme: Open GL ES 3.1 - 819 // Unlimited -904 // Vulkan 705

Komunikacija

G6 Plus nudi tipičan set komunikacijskih modula; Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac, WiFi Direct, Dual Band (2,4 GHz + 5 GHz) i solidan GPS u navigaciji. Prvi sateliti s hladnim pokretanjem detektiraju se unutar prvih nekoliko desetaka sekundi. Šteta što nema senzor magnetskog polja neophodan za uspješne navigacijske programe.

LTE brzine podataka ograničene su modemom Cat 6, što nije problem s obzirom na brzine koje nam isporučuju naši operatori. Tu je FM radio s RDS-om koji će mnoge razveseliti.

Na moje ugodno iznenađenje, što se cjenovnog ranga tiče, Bluetooth je 5.0 standarda. U usporedbi s prethodnikom (Bluetooth 4.2 Low Energy) dvaput je brži, ima četiri puta veći raspon i može prenijeti osam puta više podataka.

Telefonija i zvuk

Komunikacijski DualSIM radi u pasivnom načinu. Zadovoljna sam kvalitetom poziva. Čak nema gubitka signala u podzemnim garažama. Dobro je znati da je rizik od mobilnog zračenja 0,44 W / kg znatno manji nego na većini drugih pametnih telefona.

Slušalica za razgovore je i multimedijski zvučnik. Zgodno, pomalo neobično rješenje jer uređaj nema stereo zvučnika. Pri većim glasnoćama nema previše zamjetnih izobličenja. Uglavnom je zvuk ugodan za uši. Za poboljšanje njegove kvalitete nudi se Dolby Audio aplikacija. Ima unaprijed definirane postavke "Film", "Glazba", "Igre" i "Glas", uz mogućnost finog podešavanja prema želji korisnika na 10-pojasnom grafičkom ekvilizatoru.

Baterija i njena izdržljivost

Kapacitet Litij-ionske baterije mase 165 grama je 3.200 mAh. Kapacitet je srednjeg raspona kod uređaja s istom veličinom zaslona. Nema naprednih značajki za uštedu energije, ali i osnovne su dostatne. Obično sam imala 10 -15 posto baterije u vrijeme odlaska na spavanje s 5 i pol sati SOT-a. Ponekad i više. Baterija je podržana TurboPower tehnologijom brzog punjenja putem punjača s 5V/ 3A i snage 15 W.

Proces punjenja od ispražnjenja baterije do 100 posto odvija se 1 sat i 40 minuta. Od 90 - 100 posto proces punjenja traje 30 minuta. Do tog postotka puni se u prosjeku 1 posto u minuti.

OS i Motorola aplikacije

Motorola G6 Plus koristi gotovo čisti Android 8.0 Oreo s razinom sigurnosti od 1. travnja 2018. godine. Početni zaslon je standardan, a prilagođeni Google feed je s njegove lijeve strane.

Sve aplikacije su izvorne iz Google sustava. Mogu se posložiti u mrežnu rešetku (4x5 ili 5x5) s pet najviše korištenih na vrhu. Nije ih moguće grupirati u mape ili sakriti, ali im se može promijeniti oblik ikona (krug, kvadrat, kvadrat-krug, suza...) i birati svijetli ili tamni stil prikaza izvornika.

Najzanimljiviji i vrlo koristan je Moto program dodatak sustavu. Dodaci su sljedeći:

  • Moto Key je opcija koju smo prvi puta vidjeli prošle godine. Omogućuje upotrebu otiska prsta kako biste imali pristup zaključanim aplikacijama, web stranicama ili otključali Windows računalo.

  • Moto radnje ( geste /pokreti) - povlačenjem tri prsta prema dolje na zaslonu snimate sliku zaslona, okretanjem uređaja licem prema dolje uključujete način rada "ne ometaj", s dva odsječna pokreta uključujete baterijsku svjetiljku, aktivirate kameru s dva zakreta zgloba itd.

  • Moto zaslon - omogućava dobivanje diskretnih obavijesti i uključivanje noćne postavke.

Kada smo već kod sustava, svakako treba spomenuti da se Lenovo obvezalo objavljivati sigurnosna ažuriranja u naredne tri godine. Dosadašnja praksa je pokazala da ona ne dolaze na mjesečnoj bazi kao kod Nokije ili Xiaomi Mi A1, već svaka tri mjeseca.

Kamere

Najveći nedostatak na cjenovno prihvatljivim modelima oduvijek je kvaliteta kamera. Kako se G6Plus pokazao na ovom bojnom polju?

Prednja kamera

Prednja kamera ima 8 MP senzor i selfie bljeskalicu. Može snimati i panoramske selfije. Fotografije su uglavnom oštre, korektnih boja i geometrijska izobličenja nisu tako jaka.

Glavne kamere

U skladu s novijim standardom, Motorola G6 Plus dolazi s dvije kamere. Prvi modul ima CMOS 12 MP senzor veličine piksela 1,4 mikrona, otvor f/ 1.7, žarišnu duljinu 4,25 mm. Drugi je 5 MP rezolucije, optike otvora f / 2,2. Razlog postojanja druge kamere je snimanje selfija ili portreta. Omogućuje procjenu dubine kojom se zamagljuje pozadina ili se potpuno uklanja.

Rad kamera podržan je Spectra 160 ISP, dvotonskom LED bljeskalicom, autofokusom, fokusom na dodir, izoštravanjem detekcije faze s Dual pixel tehnologijom, digitalnim zoomom i inteligentnim značajkama prepoznavanja objekata (Google Lens) i/ili skeniranja teksta, ali ne prevodi naše riječi i fraze.

Aplikacija za kameru je jednostavna i funkcionalna. Kontrole omogućuju podešavanje HDR, bljeskalicu (uključeno, isključeno, automatsko), neprekidno snimanje itd. Nudi se snimanje portreta (zamutiti pozadinu fotografije kako biste kreirali efekt portreta), izrezivanje objekta iz jedne slike koji se mogu postaviti na druge, ranije snimljene fotografije, spot boje ( odabirom boje u tražilu, sve ostalo na fotografiji postaje crno i bijelo), panoramu, skener (barkodova ili QR i prepoznavanje teksta), filtre za lice i fotografije, i aktivne fotografije ( kombinacija fotografije i videozapisa).

U ručnom načinu rada možete upravljati fokusom, balansom bjeline, brzinom okidača (do četvrt sekunde), ISO-om i ekspozicijom.

Kvaliteta snimljenih fotografija ne razočarava s obzirom na cijenu uređaja. Na dnevnom svjetlu imaju pravilnu reprodukciju boja i oštrinu, a automatizacija dobro određuje ravnotežu bjeline i kontrast. HDR na automatskim postavkama radi gotovo bez prisiljavanja pametnog telefona na "razmišljanje". Odlično uravnotežuje svijetle i tamne dijelove fotografije.

Padom svjetline u okolini primjećuje se buka. U mraku je zamjetnija. Ali jedini model koji se danas dobro nosi s noćnim fotografijama je Huawei P20 ili P20 Pro (nalazi se u redakciji na dugotrajnom testu). Međutim, njegova cijena je za mnoge vrtoglava.

Na ovoj poveznici možete vidjeti niz fotografija u punoj veličini (4032 x 3024 piksela) koje sam snimila kamerama.

Videozapisi

Video opcije obuhvaćaju snimanje 1080p zapisa pri 30 ili 60 fps, s vremenskim zakašnjenjem (ubrzavanje za 4, 8, 16 i 32 puta), usporeno na 120 fps i 3840 x 2160 na 30 fps. Elektronička stabilizacija s tri osi ponekad se bori s podrhtavanjima ruku. Video ima dobre detalje, a za moj ukus mrvu prigušen zvuk.

Ukupni dojam

Od prvih minuta korištenja Moto G6 Plus postaje jasno, osim što izgleda luksuzno, da dobro radi. Izdržljivost baterije je također dobra, a na području fotografije pozitivno je iznenadio. Za igre nije na razini brzih flagship modela (međutim, oni su i znatno skuplji! Omjer cijene i kvalitete, što znači i funkcionalnost, dizajn i ostale komponente). Jedan je od boljih uređaja koje sam testirala u posljednje vrijeme. Možda je za neke nedostatak što ne podržava Moto Mods i brzo prikuplja otiske prstiju. No, problem rješava silikonska maskica koja dolazi u paketu. Sve u svemu, Motorola Moto G6 Plus ostavlja iznimno pozitivan dojam.

Ako vam se uređaj svidio, možete ga nabaviti u Neutrino mobile trgovinama ili online za 2.459,00 kn. Osigurano je 24 mjeseca jamstva, a možete ga kupiti i na rate kreditnim karticama.

Prednosti

  • moderan dizajn

  • čist i jednostavan softver

  • utor za microSD bez žrtvovanja SIM kartice FM radio

  • BT 5.0 najnovijeg standarda

  • nema potrebe za 3,5 mm adapterom

  • rad skenera otiska prsta

  • dobre kamere

Nedostaci

  • kućište nema IP standarda za zaštitu

  • nema LED-ice za obavijesti

  • nema bežično punjenje

  • lako prljavo kućište

  • modul kamera podosta dignut od stražnje površine

Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal
Piše: Sanja Ledinek
18.06.2018. 16:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Danesi
    05.07.2018. 02:39
    Ništa ljepse od ovakvih recenzija. Što se mene tiče, ova motorola uopšte nije loša. Interesantno je da se već danas govori da je mana ako telefon nema bežično punjenje. :)
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh